Како је ЕУ смислила да сарађује с Русијом на својој, али и руској територији

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Европске уније
Заставе Русије и Европске уније  - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Пратите нас
Високи представник ЕУ за спољне послове Жозеп Борељ представио је нову стратегију спољне политике ЕУ о односима са Русијом, а како је објаснио, Брисел ће се од сада придржавати три принципа, а то су супротстављање, обуздавање и сарадња.
„У тренутним условима се чини да је перспектива обновљеног партнерства између ЕУ и Русије, која омогућава ближу сарадњу, далека. Сада наш задатак мора да буде тражење путева који ће омогућити да се промени тренутна динамика и да се наши односи доведу на стабилнију и предвиљдиву раван“, рекао је Борељ на конференцији за штампу у Бриселу.
ЕУ ће се истовремено супротставити, обуздавати Русију и сарађивати са њом на основу заједничког схватања њених циљева и принципа прагматизма, изјавио је он.
С тим у вези, Борељ је појаснио значење сваке тезе.

Супротстављање

Према његовим речима, ЕУ намерава да се „супротстави“ Русији на руском тлу и постсовјетском простору.
Заставе ЕУ и Русије - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Захарова критиковала нову стратегију ЕУ према Русији: Људи који су то смислили имају проблема
Циљ је да спречи наводна „кршења људских права у Русији“, нарушавања суверенитета Украјине, да одговори на „злонамерне акције руске владе, укључујући хибридне нападе“. Поред тога, ЕУ намерава да „ограничи ресурсе које влада Русије може да укључи за вођење деструктивне спољне политике“.

Обуздавање

ЕУ намерава да „обуздава“ руски утицај на својој територији, на међународним платформама и у уму европских грађана, рекао је Борељ.
„ЕУ мора да обуздава покушаје Русије да поткопава европске интересе, због тога сама Европска унија мора да постане јача и стабилнија“, објаснио је он.
Како каже, Брисел намерава да развија своје кибернетичке и одбрамбене способности, као и могућности „стратешке комуникације“, односно пропаганде. Такође, планира да блиско координира своје акције са НАТО-ом и Г7, као и да „подржава своје источне партнере“.

Сарадња

Што се тиче последњег од три поменута принципа, план ЕУ је да настави да сарађује са Москвом „на неколико стратешких задатака“ где је напредак немогућ без Русије. Реч је о борби против глобалног загревања, против пандемије и јавном здрављу.
Поред тога, стратегија предвиђа „обављање више техничких консултација са руском владом о широком спектру економских проблематичних фактора који смањују конкурентне предности ЕУ“, односно економским и регулаторним мерама Русије које не одговарају ЕУ.
Брисел је такође спреман на дијалог у вези са Арктиком и другим правцима регионалне сарадње, као и на решавање глобалних и регионалних сукоба.Поред тога, још једном је изнет предлог ЕУ да се „интензивирају контакти међу људима“ увођењем поједностављења визног режима, али само „за одређене категорије грађана“.
Иначе, ту стратегију замрзавања односа са Руском Федерацијом већ је одобрила Европска комисија, а сада би требало да је усвоје шефови држава и влада ЕУ на самиту 24- 25. јуна.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала