„Ја сам направио грешку“: Кривокапић о Лепосавићу у Скупштини Црне Горе /видео/

© Фото : Youtube/Skupština Crne GoreЗдравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Ја сам направио грешку и имам право да је исправим, да сам знао да ће мој избор бити доведен у овакву ситуацију, бирао бих неког као што је Момо Копривица, рекао је црногорски премијер Здравко Кривокапић о свом захтеву за разрешење министра правде Владимира Лепосавића у Скупштини Црне Горе, где се расправља о захтеву за смену министра.
„Да бисмо живели онако како је достојанствено, не можемо да не кажемо збогом прошлости, идемо у будућност. Мера грађана Црне Горе је будућност, како је ко доживљава је његова лична импресија. Ја не калкулишем, они који то раде треба да знају да није питање личног рејтинга или личне или партијске користи, већ питање како ћемо у будућности бити виђени. Најлакше је нешто рећи, али то што се каже, треба да буде на делу показано“, рекао је Кривокапић на почетку обраћања.
На почетку расправе у Скупштини о смени министра због ставова о Сребреници које је изнео, Кривокапић је свој предлог за разрешење почео да образлаже речима „никад у животу нисам могао да сањам да ће мој избор бити доведен у ову ситуацију“.
„Да сам то знао, ја бих бирао некога као што је Момо Копривица. Али не можете увек у тренутку када се опредељујете за експерте, да водите рачуна какав ће ваш избор бити. Руководио сам се кључним елементом да министар буде професионалац, да има људскост“, рекао је Кривокапић.
Према његовим речима, он је за министре који нису били познати, међу којима је и Владимир Лепосавић, „узео одговорност да на својим плећима понесе тај избор“.
„Веровао сам у договоре које смо имали док нисмо постали Влада. Имао сам одређена сазнања да су таквог карактера да представљају нешто што се у Црној Гори често исказује, да прича рекла-казала може да има било какав утицај. Нисам се освртао на то. Иако је прошло кратко време, ипак је довољно да кроз мајсторско решето дођемо до сазнања које је тачно. Ја сам направио грешку и имам право да је исправим. Једино код нас, јер је неко тако Уставом дефинисао, једини менаџер који нема право да нешто мења је председник владе“, рекао је Кривокапић.
Црногорски премијер је казао да постоје два раздобља у његовој шестомесечној сарадњи са Лепосавићем као министром.
„Прво је оно где смо имали коректну сарадњу, где је он уложио напоре да се закон који је безаконит доведе у законита мерила, како би скупштини био предложен закон о верским слободама и да би покушај да неко преко њега атакује на црквену имовину био завршен. Други је део који се тиче навода за моје разрешење, у ком је Лепосавић занемаривао фундаменталне задатке који се превасходно односе на нашу будућност, а то су владавина права и поглавље 23, али не само то, има пуно обавеза које нисмо извршили“, навео је Кривокапић.
Министарство правде је могло може више да уради, јер постоје министарства чији је степен реализације 99,9 одсто, објаснио је Кривокапић.
Када је у питању изјава Лепосавића о Сребреници, премијер је додао да „министар Лепосавић није исказао потребан ниво одговорности који носи његова функција, већ је себи дао за право више него што му припада као функционеру“.
„Скупштина није научни скуп, ми морамо да следимо јасну политику владе, а она је од почетка кристално јасна. Обавезали смо се споразумом да поштујемо одлуке релевантних судова и то не сме бити предмет било каквог багателисања. Ако министар правде мисли другачије, онда је то врло опасна ствар, јер представља лични утисак, а не чињенично стање. То нису цивилизацијске тековине друштва које жели да буде демократско“, рекао је црногорски премијер.
Кривокапић тврди да је Лепосавићев одговор о Сребреници „дошао као програмирани одговор на програмирано питање ДПС“.
© Tanjug / ZORAN ZESTICВладимир Лепосавић
Владимир Лепосавић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Владимир Лепосавић
„Овај случај који неко пројектује као нову поделу и жели да је злоупотреби, говори колико смо постали безобзирни у спровођењу партијских интереса“, устврдио је премијер.
Исказао је посебно разочарење јер је министар одбио да прихвати личну одговорност.
„Имамо ситуацију да у одбрану Лепосавића стају они који нису ни знали за њега док га нисам предложио за министра. Они исти који су га нападали као и владу. Питање о Сребреници и одговор министра били су нераскидиви део целине. У спортском жаргону, набацивање лопте након које је влада примила аутогол, што је била нечија замисао“, рекао је Кривокапић.
Предлагањем разрешења преузео је ризик, како је рекао, да још једном буде означен као непријатељ и издајник, само због правде и истине.
Кривокапић је додао да је је „једина будућност Црне Горе да постане грађанска држава“, те да нема „другог пута до европских интеграција“.
„Колико год желели да уђемо у ЕУ, толико желимо да ЕУ уђе у Црну Гору, баш због прихватања вредности због којих нешто што је процедурална могућност не би било предмет злоупотреба“, закључио је Здравко Кривокапић и позвао посланике да гласају по савести.
О бури која је у Црној Гори настала после изјаве министра правде Владимира Лепосавића о Сребреници, говорио је у Спутњиковој емисији "Пророк" и Душан Пророковић
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала