Карла дел Понте открива: Из Америке ми је поручено ― буди опрезна са Харадинајем

© AP Photo / DARKO VOJINOVICКарла дел Понте
Карла дел Понте - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Пратите нас
Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте рекла да ју је својевремено звала некадашња државна секретарка САД Мадлен Олбрајт и рекла јој да "буде опрезна" када је у питању Рамуш Харадинај.
На питање новинара немачког "Шпигла" да ли су је звали амерички политичари и експлицитно рекли да не спроводи истраге против косовских Албанаца, она је одговорила одречно.
"Не, зато што бих се онда бунила јавно. Међутим, Мадлен Олбрајт, која је у то време била државна секретарка САД, рекла ми је путем телефона: ''Карла, буди опрезна са Рамушем Харадинајем, могло би да дође до нереда на Косову''", изјавила је Дел Понте у уторак.
Новинар "Шпигла" је констатовао да је Дел Понте константно била изложена политичком притиску, односно, да се по питању Југославије жалила да јој није било дозвољено да истражује НАТО. 
Карла Дел Понте - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Приштински адвокат у име власника „жуте куће“ покреће тужбу против Дика Мартија и Карле дел Понте
"Међународна правда може да ради само уколико постоји политичка воља. Уколико је нема, не можете много да урадите. Никада не знате какви су мотиви за опструкцију истраге, али их је било. На пример - НАТО је био присутан у Југославији и лако је могао да ухапси Радована Каџића и Ратка Младића, али није. Међутим, Трибунал за ратне злочине на простору бивше Југославије је био успешан на крају", рекла је Дел Понте.
Дел Понте је процесуирала и Слободана Милошевића, бившег председника Југославије.
"Једина ствар која ме је изненадила код Милошевића је начин на који је испитивао сведоке. Многи су га и даље сматрали председником и били су престрашени. Наше судије су биле љубазне према њему, питале су га како је, да ли је лепо спавао... Када сам била у судници, имала сам на уму на хиљаде жртава. Милошевић се сам бранио, што му је дало прилику да држи политичке говоре. После две године, дошли смо до краја процеса. Обећала сам себи: ''Од понедељка, рећи ћу све што имам да кажем''. Међутим, Милошевић је умро тог викенда", казала је Дел Понте, а пренео Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала