Песков на путу за Женеву: Не идемо да ратујемо

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаПортпарол Кремља Дмитриј Песков
Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин на путу је ка Женеви где ће се састати са америчким колегом Џозефом Бајденом, саопштио је Спутњику портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Путин путује, стићи ће на време“, прецизирао је портпарол.
Како је констатовао Песков, руска делегација путује у Женеву пуна радног елана, а не да ратује.
„Уобичајено расположени. Зашто борбено? Па не идемо да ратујемо“, рекао је Песков, додајући да влада радна атмосфера.
Како је додао, након самита Русија-САД лидери те две земље могу усвојити заједничке документе који се не потписују, све ће зависити од њихове одлуке.
„Не оне који се потписују, али усвајање не искључујемо. Сајбер безбедност – не. Саопштићемо, то ће зависити од преговора и одлуке председника“, рекао је Песков, одговарајући на питање какви документи могу бити усвојени након састанка.
Агенда самита Русија-САД је максимално опширна, додао је Песков.
 „Што се тиче тема (самита), то су наравно билатерални односи. Имамо много питања за Американце о билатералним односима. Ту су и питања стратешке стабилности, контроле наоружања. Ту је и сарадња по питању регионалних сукоба, сарадња око пандемије која се наставља. И наравно, немогуће је да се не разговара и о климатским питањима“, објаснио је Песков.
Он је додао да данашњи руско-амерички самит у Женеви не може бити историјски и да не би требало очекивати никакве продоре од тих преговора.
„Али сама чињеница што су двојица председника ипак одлучила да се састану и да почну отворено говорити о проблемима – је само по себи достигнуће. Може се рећи да иако још није почео самит има позитиван резултат. А продоре не треба очекивати“, додао је он.
Такође је саопштио да се Путин редовно тестира на вирус корону, али да се није посебно тестирао уочи састанка са Бајденом.
Очекује се да ће авион у коме се налази Путин слетети на аеродром у Женеви око 12:30 часова по средњоевропском времену. У 13:00 часова предвиђено је заједничко фотографисање са председницима САД и Швајцарске, након чега ће се Путин и Бајден повући на билатерални састанак.
Амерички и руски председник састаће се у Женеви у вили „Ла Гранж“, која се налази у истоименом парку, највећем у том швајцарском граду.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала