Шеф НАТО о чланству Украјине: Кијев мора да учини више

© AP Photo / Stephanie LecocqГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Пратите нас
„Украјина мора да уради више“ на плану реформи као би постала чланица НАТО, рекао је, према извештају „Дифенс њуза“, генерални секретар Алијансе Јенс Столтеберг током сусрета са војним експертима.
Он је подсетио да је Украјина кандидат за чланство.
„Имамо различите програме за спровођење обавеза које су у великој мери посвећене борби против корупције, реформама… које је Украјина започела, али потребно нам је више. Потребно је учинити више да би се осигурала њихова реализација“, рекао је шеф НАТО и додао да за додељивање Акционог плана за неку земљу потребна сагласност свих 30 држава-чланица.
Подсетимо, украјински министар иностраних послова Дмитриј Кулеба рекао је да Кијев рачуна да ће добити Акциони план за чланство током следеће године.
Лидери НАТО су на самиту одржаном у понедељак потврдили подршку праву Украјине и Грузије да се придруже Алијансе.
Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је јуче да његова земља заслужује да буде позвана у чланство у НАТО, а не да моли за пријем.
„Сматрам да Украјина заслужује више. Ми заслужујемо да будемо једна од равноправних чланица у Алијансе, да будемо међу моћним земљама. Нас траба да позову, сматрам да је то поштено. Не треба да молимо“, рекао је украјински председник.
Ову његову изјаву коменатарисала је и портпаролки руског МИП Марија Захарова.
„Још треба и да им плате?“, упитала је она у коментару на Телеграму.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала