Све о модерној Грчкој — прва књига на српском језику о земљи коју Срби воле, али је не познају

© REUTERS / Alkis KonstantinidisЗастава Грчке се вијори испред зграде парламента у Атини
Застава Грчке се вијори испред зграде парламента у Атини - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Из штампе је изашла књига „Грчка: рат за независност, стварање државе и препород нације“, српског амбасадора у Атини Душана Спасојевића, прва књига на српском језику које се бави темом данашње Грчке, темељима на којима је успостављена модерна грчка држава и створен национални идентитет савремених Грка.
Срби воле, али не познају Грке, каже проф. др Дарко Танасковић у свом осврту на књигу, а она ће свакако допринети превазилажењу те околности. Према његовим речима, Спасојевић нам је „даровао много више од поузданог водича кроз раздобље у коме су створене грчка држава и модерна нација, даровао нам је драгоцено епистемолошко полазиште за озбиљну карактерологију Грка“.
У заједничком предговору књизи рецензенти проф. Милан Ристовић и проф. Спиридон Сфетас наводе да „Спасојевић, пажљиво расплићући клупко догађаја, утицаја, личности, уводи читаоца у сложен сплет супротстављених односа великих европских сила по питању политике према Османском царству, току и концепцијама устанка, улози у пружању подршке грчким устаницима, као и њиховим дуготрајним утицајима који су од првих дана постојања младе Хеленске краљевине подгревали унутрашње поделе и сукобе“.
„Аутор убедљиво приказује борбу, устаничке победе и поразе, сукобе њених вођа око првенства и власти, дајући и биографски прецизно исцртане ликове кључних личности“, додаје се у предговору.
Према мишљењу новинара и писца Радивоја Цветићанина, Спасојевићева књига је „књига енциклопедијске инспирације“.
„Као и његов велики узор Слободан Јовановић историју доживљава као савршену, велику причу“, каже Цветићанин и додаје да је „такву заправо испричао овде“, док колумниста листа „Политика“ Бошко Јакшић оцењује да је обиље грађе Спасојевић савладао „историчарски детаљно и списатељски јасно и лако“ и дао „драгоцени допринос историјама Грчке, Србије, Балкана и Европе“.
Аутор књиге „Грчка: рат за независност, стварање државе и препород нације“ Душан Спасојевић дипломирао је на Правном факултету у Београду, а магистрирао међународне односе на Лондонској школи економије и политичких наука. Између 2000. и 2013. године обављао је дужности шефа Кабинета савезног министра унутрашњих послова, спољнополитичког саветника председника Републике, помоћника министра и државног секретара одбране, као и амбасадора Србије у Турској. Од 2016. године је српски амбасадор у Грчкој. Аутор је књиге „Између Турске и Европе“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала