Свет одахнуо, неће бити рата: Реакције руских политичара на самит Путина и Бајдена

© POOL / Уђи у базу фотографијаСусрет Владимира Путина и Џозефа Бајдена у Женеви
Сусрет Владимира Путина и Џозефа Бајдена у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Пратите нас
Бројни руски политичари поздравили су заједничку изјаву председника Русије и САД, Владимира Путина и Џоа Бајдена у којој су лидери истакли да никада не сме доћи до нуклеарног рата. Како кажу, целом свету је након тих речи лакнуло.
Самит Путина и Бајдена у Женеви трајао је четири и по сата, укључујући и паузу између првог и другог дела. Руски лидер је на конференцији за новинаре рекао да су преговори били добри.

Продуктиван сусрет

С тим у вези, председник Комитета за међународне послове Савета федерације Русије Константин Косачов оценио је да се преговори двојице лидера могу сматрати успешним.
Он је прецизирао да је чињеница да су постигнути договори о консултацијама у погледу стратешке безбедности, сајбер-безбедности, као и повратка амбасадора Русије и САД на посао, довољна да би се тај састанак сматрао продуктивним.
Владимир Путин на конференцији за штампу у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Путин: Организујући војне вежбе ми не довлачимо технику и наоружање до граница САД

Има наде за побољшање ситуације у Донбасу

Заменик администрације руског председника Дмитриј Козак каже да се након преговора двојице лидера појавила нада за побољшање ситуације око Донбаса. 
„Рекли смо да су Мински споразуми безалтернативна основа за политичко, мирно решавање сукоба. Треба поштовати те споразуме, пре свега у политичкој сфери“, рекао је он и додао да се са тим сложила и америчка страна.
Како је рекао, „ако америчке колегу успеју да утичу, пре свега, на став Кијева, постоји шанса да ће се нешто померити са мртве тачке“.

Неприхватљивост нуклеарног рата – најважније достигнуће самита

Истовремено, бивши заменик генералног секретара УН, председник Руског јавног савета за међународну сарадњу и дипломатију Сергеј Орџоникиндзе сматра да је најважније достигнуће самита заједничка изјава о неприхватљивости нуклеарног рата.
Владимир Путин и Џо Бајден у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Завршен самит Русије и САД, постигнут договор о враћању амбасадора /видео/
„То је најважније достигнуће самита. Изванредно је достигнуће што смо у данашњој стварности добили од САД сагласност на такву фразу, упркос геополитичким разликама. Сва остала питања, на пример о трговини и тако даље могуће је решити, али то може да се учини само у условима мира. У тим условима су могући преговори о свим другим питањима“, оценио је он.

Целом свету лакнуло – неће бити рата

Заједничку изјаву Путина и Бајдена прокоментарисао је и лидер Либерално-демократске партије Русије Владимир Жириновски, рекавши да је свет одахнуо након речи двојице председника да је нуклеарни рат недопустив.
 „Данас је цело човечанство престало да дише приликом руковања двојице великих лидера – председника Русије и САД. Они заиста владају светом. И данас, увидевши њихова лица, целом свету је лакнуло јер неће бити рата“, написао је политичар на свом Телеграм-каналу.
TELEGRAMMMM "{$url}"

Горбачов: Путин и Бајден потврдили моју и Реганову формулу

Истовремено, и бивши председник Совјетског Савеза Михаил Горбачов поздравио је Путинову и Бајденову изјаву.
„Пут до тог сусрета је био тежак. Поново се присећам како смо ишли на наш први састанак са бившим председником САД Роналдом Реганом и на крају усвојили заједничку изјаву. Сада видим да су председници Русије и САД потврдили нашу фразуо недопустивости нуклеарног рата. Такође, није мање важно што ће на тој основи бити покренуте комплексне консултације о стратешкој стабилности и нуклеарном оружју. Желим им успех“, изјавио је Горбачов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала