Афричка куга стигла је у јужни Банат?

© Фото : Pixabay / Дивља свиња
Дивља свиња - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У отвореном ловишту Вршачких планина, на потезу између села Мало Средиште и Гудурица, у уторак пронађен "свеж" леш прасета дивље свиње.
Вечерње новости наводе да је анализом утврђено да је животиња била заражено афричком кугом, сто одсто смртоносном болешћу.
То је подигло на ноге све надлежне институције, које ће сада још више појачати контролу, како зараза не би дошла до сточарских фарми и домаћинстава у том региону, али и шире, наводи тај лист.
Претпоставља се да је угинула јединка дошла из Румуније, где је афричка куга регистрована још пре више од три године. Њу је пронашао ловочувар Шумске управе "Вршац" на око 500 метара од границе са том земљом.
Такође, ловочувари су истог дана са друге стране планине, према селу Сочица, пронашли још један леш ове дивљачи, за који се још чека потврда да ли је био заражен или не.
"Откако је 2018. афричка куга почела да се приближава Банату из правца Румуније, највећа бојазан била је управо од дивљих свиња, јер оне слободно прелазе из једне у другу земљу. Сада је најважније да се та крда мапирају и да им се ограничи кретање, како се зараза не би ширила. Санитарни одстрел засада није опција, јер би тиме само растерали јединке и тако добили неконтролисана жаришта на више места", указује Зоран Керкез из вршачке ветеринарске станице "Вет" д.о.о., која је задужена за контролу домаћих свиња у 19 пограничних насеља у том делу Баната.
Афричка куга је сто одсто смртоносна, јер за њу нема лека. Уколико само једна јединка оболи, еутаназија мора да се уради над свим свињама у крду, како се болест не би даље ширила. Не постоји опасност да се она пренесе на човека или друге врсте животиња.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала