Бољи него што има НАТО: Руски војници добијају нови и прецизнији нишан

© Flickr / Irish Defence ForcesСнајпер
Снајпер - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите нас
Стручњаци Централног научно-истраживачког института за прецизну машиноградњу (ЦНИИТОЧМАШ) руске одбрамбене корпорације „Ростех“ направили су нови колиматорски нишан који може прецизније да нишани и дуже ради без пуњења, саопштио је прес центар државне корпорације.
„ЦНИИточмаш је направио нови колиматорски нишан ПКМ 75 са јединственим карактеристикама тачности и потрошње енергије. Нишан ће омогућити да се повећа прецизност гађања покретних циљева, компатибилан је са нишанима за ноћно посматрање и надмашује инострана достигнућа на тржишту наоружања“, наводи се у извештају.
На савременим колиматорским нишанима, електронско-оптичким нишанима, се уместо "крстића" користи специјална ознака „тачка" чија величина се мења у зависности од удаљености циља. Од величине тачке зависи прецизност нишањења и погађања.
Екипа Русије у свом оклопном возила БТР-80 на полигину у Дагестану - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2021
Руска техника постаје недодирљива: Стиже заштита од високо прецизног оружја /видео/
То ће значајно повећати прецизност гађања из оружја и омогућити да се гађа са веће дистанце.
Још једна посебност ПКМ 75 је рекордно време непрекидног рада без замене батерије, које износи 50.000 сати. Ово је први руски нишан који може да користи литијумске батерије великог капацитета.
„Овај производ ће повећати прецизност гађања, посебно на великим дистанцама. Нишан превазилази могућности иностраних колиматорних нишана, које користи НАТО. Прошао је фазу прелиминарних испитивања и план је да буде приказан на Међународном војно-техничком форуму „Армија 2021", изјавили су у одељењу наоружања компаније „Ростех".
Нишан може да се инсталира на малокалибарско оружје опремљено специјалним носачем – шином „Пикатини”, на све моделе аутомата „Калашњиков”, специјално малокалибарско оружје типа „Винторез”, „Вал” и аутоматске пушке.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала