Црногорски министар повукао амандман после притиска ДФ: Ништа од рефинансирања кинеског кредита

© Фото : Youtube/Bemax d.o.o. Montenegro/PrintscreenАуто-пут кроз Црну Гору, деоница Смоковац-Матешево
Ауто-пут кроз Црну Гору, деоница Смоковац-Матешево - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите нас
Црногорски министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић повукао је амандман на буџет који је Министарство финансија предало данас Скупштини, а који је предвиђао репрограмирање наслеђених кредита, рачунајући и доларски кредит кинеске Ексим банке за ауто-пут Подгорица-Матешево.
То је урадио након што није добио подршку од Демократског фронта чији су посланици навели да неће разматрати и подржати ниједан предлог Владе након синоћњег инцидента у Скупштини Црне Горе.
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић са министрима у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Посланица ДФ: Нећемо разматрати и подржати ниједан предлог Владе Црне Горе
Спајић је на Одбору за економију кориговао јутрошњи амандман тако да се Влада у 2021. години може задужити по повољнијим условима за реализацију изградње пројекта аутопута Бар-Бољаре, приоритетне деонице Увац-Матешево, максимално до износа од 900 милиона евра, а што може бити обезбеђено кроз аранжмане са међународним финансијским институцијама, затим кроз емисију обвезница на домаћем или међународном тржишту, као и закључењем билатералних или других кредитних аранжмана, преносе црногорски медији.
Међутим, ни тај кориговани амандман није прошао.
Спајић је претходно казао је да је последњи амандман на Предлог закона о буџету стигао у задњем тренутку, али да је неопходан ради предвидивости свих инвеститора који су присутни у Црној Гори.
Одбор за економију, финансије и буџет данас на седници расправља о том амандману, а током дана се очекује да Скупштина изгласа буџет.
„Сада смо у финалној фази са једном страном која је спремна да помогне не само због смањења камата већ и због смањења валутног ризика. Ради се о отплати кредита за ауто-пут. Не смемо још да поменемо о коме се ради, али постоји европска страна, државна институција, која је спремна да рефинансира кредит по повољнијим условима. Кредит ће бити искључиво коришћен за рефинансирање старих кредита за ауто-пут... Ни по ком основу Црна Гора се неће додатно задуживати ове године“, рекао је Спајић.
Он је додао да ће се нови кредити користити искључиво за рефинансирање старих кредита.
Спајић је рекао да ће камата бити један одсто у односу на два одсто колико је била и биће у еврима уместо у доларима.
„Рочност ће бити 20 година, а првих шест година ће бити грејс период. Уколико би користили тренутну опцију отплата би кренула овог јула, а ми још немамо изграђен ауто-пут“, рекао је Спајић.
Демократски фронт изјаснио се да неће подржати амандман, јер су га, како је казала посланица посланица Симонида Кордић, добили на дан када се у Скупштини гласа о буџету.
Изградња ауто-пута Бар-Бољаре, Црна Гора - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Ројтерс: Црна Гора преговара са ЕУ о кредиту због кинеског дуга, спремна да прода државну имовину
Међутим, додала је да ће предлог о рефинансирању кредита подржати када добију све информације.
Посланик УРА Милош Конатар навео је да комуникација између Скупштине и Владе мора бити боља, али да је, када је реч о амандману, познато зашто ће се конкретни новац трошити.
Посланица Демократа Зденка Поповић апеловала је на парламентарну већину да добро размисли када је у питању амандман.
„Задужујемо се како би рефинансирали претходне дугове и како би вратили огромну камату... Не постоји особа данас у свету која би рефинансирала кредит по неповољнијим условима него што су тренутни. Ако нам је министар рекао да се да ће ово рефинансирање бити повољније онда парламентарна већина треба да гласа за овај амандман“, рекла је Поповић.
Дејан Ђуровић из ДФ-а тражио је од министра Спајића да му достави прецизније информације о банци код које ће се држава задужити, а слично је захтевао и председник Одбора Владимир Јоковић (СНП).
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала