Дрвље и камење на Куртија: „Говорио као на скупу у неком селу ― највећи неуспех Приштине“

© Sputnik / Дејан СимићПриштина
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите нас
Након првог преговарачког сусрета у Бриселу између председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија, нижу се реакције бивших шефова приштинских преговарачких тимова који су незадовољни исходом преговора.
Координатор за дијалог Хотијеве владе Скендер Хисени написао је на Фејсбуку да је реч о једном од највећих неуспеха Приштине од проглашења независности Косова.
„Арогантно и дипломатско бесмислено понашање Аљбина Куртија на јучерашњем састанку у Бриселу био је очајнички покушај подривања дијалога док није у потпуности прекинут. Сходно томе, Аљбин Курти је јуче проузроковао један од највећих дипломатских неуспеха Републике Косово од проглашења њене независности. Курти је успео да ослаби преговарачку позицију Косова у наставку дијалога својим дилетантским понашањем, популистичком ароганцијом и израженом неодговорношћу, која ће се, свидело се то Аљбину Куртију или не, наставити“, навео је бивши шеф тима за преговоре.
Курти је у Бриселу одржао монолог, додао је Хисени, као да се обраћа на скупу Покрета Самоопредељења у неком селу на Косову. 
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Курти: Конструктивни смо – Тражили смо да признају Косово, избаце Одаловића, а имамо још две идеје
Према његовим речима, Приштина у Бриселу урадило управо оно што су Вучић и Београд желели. Курти је изразио жељу, како је Хисени навео, да задржи статус кво.
„Овакво понашање актуелног косовског премијера озбиљно штети дугорочним интересима земље. Јуче је показао да нема воље, храбрости и знања да брани темељне интересе земље. А данас за Косово нема већег и хитнијег интереса од завршетка конфликта са Србијом уз узајамно признавање“ закључио је некадашњи шеф косовског преговарачког тима.
Хисенијева претходница, такође бивши главни приштински преговарач за дијалог Београда и Приштине Едита Тахири из времена Хашима Тачија, такође је критиковала Аљбина Куртија, рекавши да је био инфериоран и да је нанео штету Косову, довевши Косово у тежак положај након састанка. 
„У завршној смо фази дијалога и Курти ме је изненадио, да је Курти био прилично оштар када је био у опозицији против владе, чак и са насиљем, али у оним тачкама које сам видела и у изјави коју сам видела, Курти је био много инфериорнији, заправо рекао је да жели дијалог као нови почетак, био је попут ученика првог разреда и повредио је Косово и ставио је Србију у бољу позицију“, рекла је Тахири за Канал 10.
Председник Алијансе за будућност Косова и некадашњи премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај назвао је Аљбина Куртија „обичним преварантом“. Такође, оптужио га је за погрешан приступ процесу дијалога са Србијом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала