Курц: Неоправдане критике на рачун Србије због сарадње са Русијом и Кином

Пратите нас
Аустријски канцелар Себастијан Курц оценио је да су неоправдане критике на рачун Србије због сарадње са Русијом и Кином, уз констатацију да је Србија направила значајан напредак, који мора бити „награђен“ и напретком на европском путу.
Србија, председник Вучић, али и сви руководећи политичари, каже, могу бити сигурни у пуну подршку Аустрије на том путу, рекао је Курц у интервјуу за Танјуг.
„Желимо да све земље Западног Балкана имају европску перспективу. Посебно у Србији је развој веома позитиван и томе се мора одати признање, те то мора водити ка напретку на европском путу. Све друго би водило ка томе да Европа и ЕУ у региону изгуби веродостојност. То би било лоше ако се узме у обзир да се ради о региону у којем многе државе света имају своје геополитичке интересе. Пуно је у игри“, упозорио је Курц.
У Бечу се сутра, у организацији аустријске владе одржава конференција о Западном Балкану, на којој ће учествовати и премијерка Ана Брнабић, а канцелар Себастијан Курц рекао је да му је циљ да овом конференцијом врати Западни Балкан на високо место на дневном реду ЕУ.
„Западни Балкан је регион који је нама у Аустрији, а и мени лично важан. Пандемија вируса корона је многе теме засенила и ставила у други план, а тако и Западни Балкан. Главни циљ ове конференције је да Западни Балкан на европској агенди подигнемо на веома високо место. Желимо да постоји снажнији фокус на овај регион, као и да и све изјаве, разговори о европској перспективи коначно постану реалност“, објаснио је он.
Курц је, на питање Танјуга какав је став Аустрије на чињеницу да Србији није одобрено отварање ни једног кластера, те замољен да прокоментарише оправданост резигнираности председника Александра Вучића коју је поделио и током посете Чешкој где је изјавио „чак иако испунимо све потребне услове Унија никада неће прихватити Србију као пуноправну чланицу“, рекао да се нада да то није тако.
„Разумем разочарење. Подржавам председника Вучића. Он је у Србији спровео много реформи. Он је примерно успешно водио земљу у борби против пандемије. Има пуну нашу подршку у захтеву за европском перспективом. У праву је да је Србија пуно урадила и да заслужила одговарајући напредак на европском путу“, нагласио је он.
Упитан за недавни сусрет председника Вучића и Аљбина Куртија у Бриселу, Курц је казао да сматра веома важним да се такви сусрети одржавају, да се одржавају разговори Београда и Приштине.
„Они нису једноставни и то знамо. Напредак који је остварен до сада је ограничен. Зато су важни овакви сусрети и надам се да ће у догледно време бити одговарајућег напретка. То би било добро за грађане и цео регион. Свако би требало да има интерес да се одржавају такви разговори“, додао је он.
Председник Србије Александар Вучић након састанка у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Фијаско рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу — Курти тражио да Вучић призна Косово
Каже да да пут ка решењу може бити само онај у којем ће обе стране прићи једна другој.
На питање колика је стварна моћ Брисела у решавању овог проблема, имајући у виду да споразум о Заједници српских општина који је потписан под покровитељством ЕУ не примењује, Курц је казао да сви учесници знају да конструктивни разговори, за које се нада да ће водити до решења, представљају основу за миран живот у региону, за добар економски развој и за европску интеграцију.
На другој страни, додаје, морају најаве и обећања из Брисела бити испуњена, јер ЕУ у супротном губи на веродостојности и то би било лоше.
Упитан за став Аустрије када је реч о сарадњи Србије са Русијом и Кином и завређује ли Србија толике критике, каже да с његова стране нема критике због сарадње Србије са Русијом и Кином.
„Апсолутно је разумљиво да једна земља која није чланица ЕУ економски сарађује и са другим деловима света. Русија, а и Кина су за Србију важни трговински партнери и не треба се чудити да једна држава као Србија одржава контакт са свим суперсилама света. Критике сматрам неоправданим јер многе европске земље тргују са Русијом и Кином, и делимично имају веома тесне политичке односе. Србију критиковати због тога сматрам погрешним“, нагласио је он.
Курц је додао да „што је веродостојнија европска понуда, што снажније ЕУ подржава Србију и друге земље региона, то се мање треба бринути да ће се грађани и политика Србије оријентисати према другим деловима света“.
Аустријски канцелар Себастијан Курц - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2021
Поруке из Аустрије: Пандемија показала слабости ЕУ, кључно проширење на Западни Балкан
На питање шта се може очекивати по питању путовања грађана Србије у Аустрију у наредном периоду, пошто још није могуће туристичко путовање, Курц је казао да је његова молба свима да се придржавају мера, да се вакцинишу, а ко није вакцинисан да се редовно тестира.
Курц је изразио наду да ће ускоро посетити Србију.
„Одржавам тесни контакт са председником Вучићем, премијерком Брнабић, председником Скупштине Дачићем и многим другим представницима српске политике, привреде, цивилног друштва. Већ се радујем мој будућој посети Србији“, рекао је, између осталог, аустријски канцелар у интервјуу за Танјуг.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала