Огласила се Митрополија после објаве да се у Цетињском манастиру изводе радови /видео/

© Sputnik / Радоје ПантовићЦетињски манастир
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите нас
Одсек за инспекцију за заштиту културних добара и културне баштине Управе за инспекцијске послове извршио је преглед у Цетињском манастиру и наложио МЦП, односно манастиру да поднесе захтев за издавање конзерваторских услова Управи за заштиту културних добара и да о томе у року од три дана обавести инспекцију, саопштили су из Митрополије.
Из Митрополије су казали да је инспекција посетила манастир поводом адаптације санитарног чвора, који је на том месту направљен према ревидираном и одобреном пројекту Републичког завода за заштиту споменика културе од 15. јуна 1984. године.
Наводе да је представник Митрополије изјавио да није био упознат да је потребно обратити се Управи за заштиту културних добара ради редовног одржавања санитарног чвора.
"У конкретном случају се, дакле, није радило нити је постајала намера било какве девастације простора Цетињског манастира, већ се Митрополија и Управа Цетињског манастира непрестано труде на његовом одржавању и очувању. Не видимо разлога да овај догађај изазива било какву узнемиреност у јавности, особито имајући у виду чињеницу да ће добити свој институционални епилог у складу са законом", саопштено је из Митрополије.
Вест да се у Цетињском манастиру изводе нелегални радови проширила се друштвеним мрежама и на појединим порталима, док је из Управе речено да о томе нема говора већ да се ради о поправци мокрих чворова изграђених пре 40 година, подсећају Вијести.
Медији су, углавном без позивања на извор, објавили да се сумња да за радове не постоји дозвола, док је објављена и изјава анонимног стручњака који сматра да радови представљају задирање у интегритет културног добра, навеле су Вијести.
Из Управе Цетињског манастира саопштено је да "свака прича мимо ове служи само за наставак антицрквене хајке и представља намеран покушај дизања беспотребних тензија и вештачког изазивања инцидената".
Шта се данас дешавало испред и у Цетињском манастиру погледајте у видеима:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала