Портпарол Кремља: Самит Путина и Бајдена протекао у позитивном тону

© AFP 2023 / Patrick SemanskyВладимир Путин и Џо Бјаден
Владимир Путин и Џо Бјаден - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите нас
Самиту лидера Русије и Америке претходила је детаљна припрема и у старту смо упозорили на превелика очекивања, али разговори су протекли у позитивном тону, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Јучерашњи дан је, заиста, био напоран, посебно за председника Путина. Било је прилично посла, претходила је детаљна припрема, и то, знамо, не само с руске стране, него и америчке. Од самог старта смо упозоравали на превелика очекивања у вези с тим самитом, али сада можемо да кажемо, базирајући се на процени председника, да су разговори протекли са знаком плус“, рекао је Песков у интервјуу за радио „Ехо Москве“.
Он је додао и да су председници имали могућност да на самиту изнесу своје ставове.
„Самит је дао резултат узимајући у обзир то да су лидери имали могућност да директно један другом изнесу своје ставове, да, мање-више, разумеју где је сарадња могућа и где није могућа с обзиром на категоричка неслагања у ставовима“, рекао је Песков и додао је то такође плус.
Још једна позитивна ствар, према његовим речима, било је то што ни уочи, ни током самита није било никаквих оптужби од стране Америке на рачун Русије.
Једна од тема разговора лидера две земље била је Украјина, а портпарол Кремља је рекао да Америка разуме да Мински споразуми немају алтернативу.
„Ма како то било чудно, било је потврђено схватање да је у случају нормализације ситуације у Украјини, у Донбасу, једино средство примена Минских споразума, да је једино што се може урадити – реализација Минских споразума. Алтернативу немамо“, рекао је Песков.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Самит из Трамповог угла: Русија једини победник
Додао је да није разматрана могућност прикључења Америке „нормандијском формату“.
Путин и Бајден су размотрили и кретање руских снага код граница Украјине, а Песков је додао да се о томе говорило као о фактору који се Американцима не допада, док руски председник с тим у вези увек истиче:
„Драги пријатељи можемо да причамо с вама како год и шта год у том контексту, али постоји реалност, а реалност је да ви с нама дискутујете о територији Русије.“
 
Према речима Пескова, неслагања између Русије и САД постоје по питању Белорусије и ту се ставови не могу приближити.
Упитан које су то теме о којима се Путин и Бајден не слажу, он је одговорио: „Природно, постоје неслагања о Белорусији.“
На питање да ли су руском лидеру током самита предочени докази о томе да су са руске стране извођени сајбер напади у Америци, Песков је рекао да се на преговорима председника не износе оперативни материјали.
Лидери две земље су се, између осталог, договорили да се амбасадори две земље врате у своје мисије, а с тим у вези, Песков је рекао да ће се руски амбасадор Анатолиј Антонов у наредним данима вратити у Вашингтон.
Што се тиче НАТО, није било детаљног разговора али је јасно да председници имају различита гледишта. Русија, међутим, помно прати покушаје Украјине да уђе у НАТО, рекао је Песков, и додао да су то црвене линије Русије.
Једна од тема које су се председници дотакли током разговора била је и размена лица која се налазе у затворима у Америци и Русији, али, према речима Пескова, али провере спискова није било, нити је америчка страна износила предлоге о томе да се руски блогер Алексеј Наваљни размени са Америком.
Како је додао, тема размене затвореника захтева да се о њој говори ван домашаја јавности.
Први сусрет лидера Америке и Русије, Џозефа Бајдена и Владимира Путина, одиграо се јуче у Женеви. Разговори су трајали четири и по сата, а после самита руски лидер је рекао да се са америчким колегом договорио да почну консултације о стратешкој стабилности на међуресорном нивоу. Додао је и да обе стране схватају да имају одговорност за стратешку стабилност у свету.
Усвојена је и заједничка изјава у којој је истакнуто да су и Москва и Вашингтон привржени ставу да у нуклеарном рату не би било победника и да стога он никада не треба да буде покренут.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала