Премијер Чешке: Потребно је изградити нове односе са Русијом

© Flickr / Bret ArnettЗастава Чешке
Застава Чешке - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите нас
Чешка би требало да изгради нове односе са Русијом, изјавио је премијер чешке Андреј Бабиш у интервјуу радију „Частота 1“.
Према његовим речима, ускоро би требало да буду одржане консултације у којима ће учествовати Министарство спољних послова и представници свих парламентарних партија о односима са Русијом.
„Министар спољних послова Чешке Јакуб Кулганек сада организује састанак са опозицијом, позвао је све парламентарне партије и покрете како би сазнао њихово мишљење. Несумњиво је да морамо да изградимо нове односе са Русијом. Желим да кажем да је Чешка суверена држава, нико нема право да се меша у нашу унутрашњу политику и да утиче на изборе. Било би добро да се о томе разговара у оквиру парламента, а да се онда заједнички одреагује“, изјавио је Бабиш.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2021
Захарова о муњевитом „нестанку“ чешких агената из Русије: Моћно откриће, обелоданити до краја
Одговарајући на питање да ли би требало да Чешка и Русија, по узору на недавни састанак председника Америке и Русије, размотре проблеме у билатералним разговорима у четири ока, премијер је навео да је то несумњиво потребно урадити.
Подсетимо, средином априла Чешка је оптужила руске обавештајне службе за организацију експлозије у Врбјетицама 2014. године у којој су погинуле две особе. Москва је тврдње назвала нечувеним и неоснованим.
Праг је после тога протерао 18 запослених у руској амбасади. Као одговор на то, руско Министарство спољних послова прогласило је 20 чешких дипломата за персоне нон грата. Кремљ је навео да је инцидент у великој мери наштетио односима двеју држава.
После тога је руска влада одобрила списак непријатељских земаља, на којима се налазе Чешка и Сједињене Америчке Државе. Документ, између осталог, уводи ограничења у раду дипломатских институција.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала