Светска листа одрживог економског развоја: Рејтинг Русије никад бољи

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите нас
У глобалном рејтингу одрживог економског развоја СЕДА (SEDA) Русија се нашла на 53. месту, што је најбољи резултат у историји праћења. Најзначајнија побољшања у прошлој години постигнута су у области економске стабилности, речено је Спутњику у консултантској компанији „Бостон консалтинг груп“ (The Boston Consulting Group (BCG).
„Према подацима истраживања СЕДА, укупан резултат Русије је 56,4 поена, што је највиши показатељ за нашу земљу у историји праћења. Русија је побољшала свој укупни резултат за 3,49 поена у поређењу са 2016. годином, док је Кина напредовала за 3,15 бодова за исти период (и заузела 58. место)“, рекао је генерални директор и партнер „Бостон консалтинг групе“, шеф стручне праксе за рад са државним сектором Русије Дмитриј Гарањин.
Он је истакао да је истраживање такође забележило позитивну динамику у области екологије и дигитализације. Русија је најприметнији напредак постигла у сфери економске стабилности, где је повећала резултат са 72 на 80 бодова.
Како се наводи, пандемија вируса корона довела је до пораста социјалних тензија, повећању незапослености и прекида у здравственим системима чак и у земљама са високим приходима, док је у државама са ниским приходима и у земљама у развоју дошло до веће неједнакости. Аутори рејтинга скрећу пажњу на то да земље које инвестирају у различите аспекте развоја друштва и успешно претварају богатство у благостање грађана, успели су да ублаже социјално-економске последице пандемије.
Лидери рејтинга су Швајцарска, Норвешка и Финска. У првих десет је и Исланд, Аустрија, Данска, Холандија, Шведска, Сингапур и Луксембург.
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала