Ремонт Турског тока неће угрозити снабдевање гасом у Србији

© TurkStreamИзградња гасовода "Турски ток"
Изградња гасовода Турски ток - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите нас
Привремено обустављање транспорта природног гаса кроз оба подморска цевовода гасовода Турски ток од 22. до 29. јуна, неће угрозити редовно снабдевање потрошача у Србији овим енергентом.
„Наравно да ће бити гаса. И са Банатским двором и без њега. То су планиране активности” објашњавају у Србијагасу за Енергију Балкана.
Транспорт гаса гасоводом од руске до турске обале биће привремено обустављен због редовног годишњег одржавања и уобичајеног прегледа стања овог система саопштила је компанија Турски ток.
Радове ће изводити предузеће Јужни ток Транспорт Б.В., оператер подморског система цевовода, пренела је агенција Анадолија.
Потенцијалну несташицу природног гаса због прекида испорука овим правцем још у мају је најавио генерални директор Булгаргаса Николај Павлов, који је обавестио националног енергетског регулатора Бугарске о преговорима који се воде с Гаспромом о извођењу испорука алтернативним путем, преко Трансбалканског гасовода, јавиле су софијске Новините.
„То значи да ће радови на поправци довести до прекида испоруке у периоду од седам дана за Грчку, Северну Македонију, Србију, Турску, Румунију и Бугарске, што ће довести до несташице природног гаса на овим тржиштима”, рекао је Николај Павлов прецизирајући да „преговори са Гаспромом трају више од месец дана”.
Павлов је тада рекао да се преговара да руски гас за потрошаче у Бугарској иде старом рутом снабдевања - кроз Украјину и Румунију.
Чини се, међутим, да упозорење бугарског менаџера није изречено, због забринутости да ће бити несташице гаса. Гапром то себи, свакако, неће дозволити. Поготово не усред лета. Тим пре што руски гас у Турску стиже и гасоводом Плави ток. Уз то, неће у ремонту бити гасовод Турски ток (Балкански ток, како га Бугари зову) кроз Бугарску. А њиме гас из Турске, дакле, и из турских складишта гаса, може да се транспортује у Балкански ток и даље до потрошача у земљама које је Павлов набројао.
Чини се да Бугари опет покушавају да у преговорима са Гаспромом избоксују неке погодности, као када су преговарали о повољнијим ценама у време када су отезали са градњом Балканског тока.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала