САД и Велика Британија окончале вишегодишњи спор

© Nicolas RaymondЗаставе САД и Велике Британије
Заставе САД и Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и Британија постигле су данас договор о петогодишњем примирју у дуготрајној трансатлантској борби око субвенција за авионе, што је налик сличном договору који су пре два дана постигли Вашингтон и Брисел.
Најновији договор ће обезбедити да казнене тарифе остану суспендоване, преноси агенција Ројтерс.
Британска агенција подсећа да су ЕУ и САД, 15. јуна постигле договор о примирју у скоро 17-годишњем сукобу због субвенционисања америчког произвођача авиона Боинга и његовог европског ривала Ербаса. 
Полицајац на аеродрому - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
САД и ЕУ решиле спор после 17 година
Две стране су се претходно у марту сагласиле да на четири месеца суспендују узајамне тарифе у укупном износу од 11,5 милијарди долара на увозну робу, које су обухватале широк спектар производа - од европских вина до америчког дувана и жестоких алкохолних пића, а које су уведене у оквиру поменутог спора, извештава Ројтерс.
Постигнутим споразумима се, барем за сада, решавају дуготрајне несугласице око помоћи коју је влада у Вашингтону давала америчком произвођачу авиона Боингу, и коју је Европа обезбедила европском Ербасу.
То ће, како оцењује Ројтерс, омогућити САД и Европи да се више усредсреде на Кину, која убрзано развија властиту комерцијалну авио-индустрију.
Поменути спор између САД и ЕУ пред Светском трговинском организацијом траје још од 2004. године, када су се САД повукле из споразума из 1992. о субвенционисању авио-компанија и поднеле тужбу против ЕУ, тврдећи да је Ербас успео да достигне Боингов удео на тржишту авиона делимично захваљујући субвенционисаним државним зајмовима.
Од 2019. године су, у оквиру овог сукоба, две стране почеле са увођењем узајамних тарифа, оптужујући се међусобно за пружање нелојалне помоћи Боингу и Ербасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала