Самит из Трамповог угла: Русија једини победник

© AFP 2023 / ALEXANDER ZEMLIANICHENKOВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите нас
Бивши амерички председник Доналд Трамп оценио је да је Русија једини победник самита у Женеви а да Вашингтон није добио ништа.
„Био је то добар дан за Русију“, рекао је Трамп и додао да Америка ништа није добила од самита с руским лидером.
„Ништа нисмо добили, препустили смо сцену Русији“, рекао је Трамп за ТВ Фокс њуз.
Навео је и да Америка није била у стању да заустави „Северни ток 2“ што је, према његовим речима, било важно урадити.
Трамп каже и да би руско-амерички односи могли да буду „невероватни“.
„Њима је потребна економија, а нама ствари које они имају. Они имају веома вредно земљиште гледано са аспекта минералних ресурса“, констатовао је бивши амерички председник.
Владимир Путин и Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
У ком правцу иду односи Русије и Америке после Женеве
Навео је и да је он лично имао веома добре односе са Владимиром Путином а да истовремено нико није био тако жесток према Русији као он.
Први сусрет лидера Америке и Русије, Џозефа Бајдена и Владимира Путина, одиграо се јуче у Женеви. Разговори су трајали четири и по сата, а после самита руски лидер је рекао да се са америчким колегом договорио да почну консултације о стратешкој стабилности на међуресорном нивоу. Додао је и да обе стране схватају да имају одговорност за стратешку стабилност у свету.
Усвојена је и заједничка изјава у којој је истакнуто да су и Москва и Вашингтон привржени ставу да у нуклеарном рату не би било победника и да стога он никада не треба да буде покренут.
То је иначе позиција коју су утврдили председници СССР и Америке на сусрету у Женеви 1985. Године.
Подсетимо, Трамп и Путин су се састајали шест пута. На самиту у Хелсинкију 2018. године Трамп је довео у сумњу истрагу америчке обавештајне службе о наводном мешању Русије у председничке изборе 2016. чиме је, како тврде његови критичари, дао простор Путину да „шири лажи“.
То је изазвало бурне реакције у политичким круговима у Америци, а сенатор Џон Мекејн је тада оценио да је Трампов наступ био један од најсрамотнијих наступа неког америчког председника.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала