https://sputnikportal.rs/20210617/sir-moze-dobiti-bolji-ukus-ako-imate-zvucnik-1125671965.html
Сир може бити укуснији ако имате звучник
Сир може бити укуснији ако имате звучник
Sputnik Србија
Необичан експеримент спроведен у Швајцарској под називом „Cheese in Surround Sound“ показао је да излагање сазревајућег сира музици резултира бољим укусом. 17.06.2021, Sputnik Србија
2021-06-17T20:16+0200
2021-06-17T20:16+0200
2021-08-26T03:13+0200
сир
истраживање
наука
музика
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112109/79/1121097921_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_bc948ce4551c7c26e0881e3c97b6475a.jpg
Студија је састављена јер се су хтели да испитају како микроорганизми који дају укус сиру могу да реагују на различите врсте звучних таласа.Током тестирања, девет идентичних колутова ементалера од 22 килограма стављено је у појединачне дрвене сандуке и пуштено им је пет различитих музичких жанрова и три различите фреквенције синусног таласа (висока, средња, ниска).Ови акустични колутoви сирева затим су подвргнути испитивањима прехрамбених технолога са Универзитета примењених наука у Цириху. Закључено је да „сиреви изложени музици имају опште блажи укус у поређењу с контролним узорцима који нису били изложени“.Разлике су биле врло јасне, што се тиче текстуре, окуса, изгледа...Хип-хоп узорак био је најукуснији од свих сирева изложених музици, рекли су истраживачи, преноси Јутарњи лист.Ти невероватни резултати показују како биоакустични утицај звучних таласа утиче на метаболичке процесе у сиру.Сиреви су затим представљени панелу висококвалификованих кулинарских стручњака у тесту укуса наслепо. Утврдили су да су сиреви који су били изложени ниским фреквенцијама били слађи од осталих.„За шефа попут мене ови резултати су фасцинантни. То нам отвара нове путеве у смислу креативног рада с храном у будућности“, рекао је швицарски шеф Бењамин Лузy.Прочитајте и:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112109/79/1121097921_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_50b7efd5ef34d17f46286259d9a42b85.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
сир, истраживање, наука, музика, друштво
сир, истраживање, наука, музика, друштво
Сир може бити укуснији ако имате звучник
20:16 17.06.2021 (Освежено: 03:13 26.08.2021) Необичан експеримент спроведен у Швајцарској под називом „Cheese in Surround Sound“ показао је да излагање сазревајућег сира музици резултира бољим укусом.
Студија је састављена јер се су хтели да испитају како микроорганизми који дају укус сиру могу да реагују на различите врсте звучних таласа.
Током тестирања, девет идентичних колутова ементалера од 22 килограма стављено је у појединачне дрвене сандуке и пуштено им је пет различитих музичких жанрова и три различите фреквенције синусног таласа (висока, средња, ниска).
Сваком комаду сира је додељена песма која се пуштала узастопно 24 сата током процеса сазревања. И тако шест месеци. Неке од мелодија биле су Моцартова „Чаробна фрула“, Лед Цепелин „Stairway to Heaven“ и „Tribe Called Quest“ - „Jazz (We got got)“. Постојао је и течни колут сира који је био подвргнут Вриловој траци 'UV' 2011. с Остгут Тон компилације „Бергаjн 05h“.
Ови акустични колутoви сирева затим су подвргнути испитивањима прехрамбених технолога са Универзитета примењених наука у Цириху. Закључено је да „сиреви изложени музици имају опште блажи укус у поређењу с контролним узорцима који нису били изложени“.
Разлике су биле врло јасне, што се тиче текстуре, окуса, изгледа...
Хип-хоп узорак био је
најукуснији од свих сирева изложених музици, рекли су истраживачи,
преноси Јутарњи лист.
Ти невероватни резултати показују како биоакустични утицај звучних таласа утиче на метаболичке процесе у сиру.
Сиреви су затим представљени панелу висококвалификованих кулинарских стручњака у тесту укуса наслепо. Утврдили су да су сиреви који су били изложени ниским фреквенцијама били слађи од осталих.
„За шефа попут мене ови резултати су фасцинантни. То нам отвара нове путеве у смислу креативног рада с храном у будућности“, рекао је швицарски шеф Бењамин Лузy.