„Услови“ Зеленског за пуштање „Северног тока 2“ — празне речи и игра шоумена

© REUTERS / Ukrainian Presidential Press ServiceВладимир Зеленски
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изнео је Русији и Европи услове под којима пристаје на пуштање гасовода „Северни ток 2“, тражећи гаранције за безбедност и повратак територија које Кијев не контролише. Све су то, кажу руски експерти, празне речи и непромишљене изјаве које указују да украјински председник никако да одустане од улоге шоумена.
Кијев је од самог почетка био против „Северног тока 2“ јер је он алтернатива транзиту руског гаса за Европу, који је досад махом ишао кроз Украјину. Зеленски се сад жали да у случају да гасовод „Северни ток 2“ буде пуштен, Русија може да натера Украјину на директан дијалог са самопроглашеним републикама Донбаса. По његовом мишљењу, Москва ће на тај начин „све надиграти“ по питању „Северног тока 2“.
Украјински председник зато као услов за сагласност на тај пројекат наводи прекид рата, мир и стабилност, повратак контроле над територијама и енергетску безбедност. Он је поручио да ће се „Кијев у противном борити за своју државност, а против ’Северног тока 2‘, не обазирући се на то да ли се то Европи допада или не“.
Министарство спољних послова Русије, коментаришући „услове“ Зеленског, истиче да је „Северни ток 2“ комерцијални пројекат, а да ако Кијев хоће у њему да учествује, треба да изрази жељу.

Зеленски не одустаје од улоге шоумена

Владимир Оленченко са Института за светску економију и међународне односе РАН понашање Зеленског пореди с јунаком „Мртвих душа“ Николаја Гогоља — Манилова, сањара који гради свакојаке пројекте. 
„Поред тога, Зеленски привлачи пажњу својим активностима, односно, не жели да одустане од улоге шоумена, не размишља о стварним акцијама, ни о реалној политици, иако се може претпоставити да су његове изјаве инициране од стране спољних играча. Конкретно на ову мисао наводи чињеница да је дан раније у Стејт департменту САД био примљен украјински амбасадор, а састанак је одржан иза затворених врата. Судећи по претходној пракси, ово обично прате непромишљене и дрске изјаве украјинског руководства“, наводи Оленченко. 
Експерт је додао да се и у овом случају Зеленски не бави политиком већ пропагандом. Највероватније је ово, како каже Оленченко, усмерено на држављане Украјине, како би Зеленски повећао свој рејтинг, а и ради охрабрења становништва. По његовом мишљењу, ово није најава неких конкретних акција украјинског руководства. 

Најразорније оружје против Украјине је украјинска власт

Политиколог Александар Дудчак иронично примећује да је најразорније оружје против Украјине — сама украјинска власт и да нема те војске која би јој нанела већу штету. 
„Стога су све изјаве Зеленског узалудне. ’Северни ток 2‘ ће бити завршен, без обзира на мишљење руководства Кијева. А ако Украјина изгуби нешто од овога, то ће бити само због њених активности. Украјина би на овоме могла да зарађује заједно са Русијом, али политички ангажман и такозвана политичка коректност делују супротно интересима Украјине, украјинске економије и народа“, рекао је Дудчак.
Он је подсетио да је Украјина потписала са Русијом уговор на пет година са гаранцијом пумпања 40 милијарди кубних метара гаса до 2024. године. 
„Ово је већ достигнуће за Украјину. Све више од овога нема смисла. Када истекне овај уговор, разговараће се о новом. А све изјаве кијевских власти су само празне речи“, закључио је Дудчак.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала