Русија: Фикције НАТО-а о „руској агресији“ не јењавају – настављен деструктивни приступ

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Пратите нас
Резултати самита НАТО-а су очекивани, Алијанса задржава деструктиван приступ у виду „обуздавања и дијалога“ са „агресивном“ Москвом и живи у измишљеној стварности, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Што се тиче Русије, Алијанса је још увек у измишљеној стварности, опет чујемо о неким агресивним акцијама Русије. Став НАТО-а према Русији остаје исти, деструктиван, такозвани двојаки приступ у виду 'обуздавања и дијалога'. Занимљиво, где им је то пошло за руком“, изјавила је она.
НАТО очигледно машта о глобалној улози и припрема се за надметање с Кином, додала је.

Позоришта апсурда

Истовремено, портпаролка је оценила да је изјава НАТО-а о томе да предлог Русије о мораторијуму на распоређивање ракета малог и средње домета изазива неповерење – још један чин позоришта апсурда.
„Наш предлог о узајамном мораторијуму на размештање ракета средњег домета у Европи уз могућност провере његове примене проглашен је непоузданим уз потпуно одбијање да се о њему разговара. То је још један чин позоришта апсурда“, изјавила је Захарова.

О свемиру

Претње НАТО-а о примени колективне одбране у случају напада у космосу отежавају перспективу постизања договора у тој области, сматра она.
НАТО симбол у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2021
НАТО спрема нову стратегију за јачање одбране од Русије и Кине
„Изнете су претње применом члана пет Повеље НАТО-а о колективној одбрани у случају - цитирам, 'напада у свемиру и напада у сајбер-простору'. Наравно, то спушта праг за употребу силе, погоршава ситуацију у сфери безбедности за све земље и озбиљно компликује изгледе за постизање универзалних споразума усмерених на спречавање коришћења свемирског простора и сајбер-окружења у војне сврхе“, упозорила је портпаролка.
Истовремено, оценила је да конфронтациона антируска реторика исказана у завршном саопштењу самита Г7 у погледу Русије не доприноси побољшању атмосфере у односима Москве и Запада, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Како је рекла, Москва је у исто време чула тезу о жељи Г7 за стабилнијим и предвидљивијим односима са Русијом.
„Надамо се да то нису празне речи, већ искрене жеље учесника самита, а поред тога, моћи ће да поткрепе своје изјаве конкретним практичним активностима. Са своје стране, ми смо стабилност и превиљдљивост у међународним односима показали не само једном, већ редовно то чинимо. Поново потврђујемо да смо спремни на узајамне кораке, подразумева се – строго на основу равноправности, прагматизма и узајамног поштовања“, нагласила је Захарова.
Самит НАТО-а одржан је у понедељак у Бриселу уз учешће лидера земаља-савезница. На састанку је размотрен нови стратшеки концепт Алијансе до 2030. године, Русија, Кина, јачање техничког развоја, борба против климатских промена и претњама у сајбер-простору и свемиру.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала