Лавров: Неће бити игре само на нашој страни терена

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2021
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао, сумирајући резултате руско-америчког самита у Женеви, да неће бити могућа игра само на руској половини терена. Како је додао, лидери две земље су се договорили, дискутујући о начинима за излазак из кризе, да ти потези буду обострано прихватљиви.
„Читао сам шта су на ту тему рекли амерички званичници, међу њима и учесници преговора. Они покушавају да се позиционирају тако да су рекли - треба вратити особље које ће омогућити функционисање амбасаде, треба да добијемо одговор Русије на оптужбе у вези са активностима хакера који делују против америчке инфраструктуре и да издејствујемо да Русија ослободи Американце који тамо служе затворске казне. То није приступ о којем су говорили председници. Желео бих да нас они који самит коментаришу на тај начин чују: неће бити игре само на једној страни терена. Тако неће бити“, рекао је Лавров новинарима у Москви.
Он је рекао и да повратак амбасадора Русије и Америке у дипломатске мисије, што је договорено на самиту лидера у Женеви, представља симболичан али важан гест.
„То је, пре свега, симболичан гест. Важан, али симболичан. И има одређен значај јер присуство амбасадора, а не њихових заменика, увек пружа могућност да се воде активнији разговори узимајући у обзир да они имају пуномоћја својих председника“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са белоруским колегом Владимиром Макејом који борави у посети Москви.
Повратак амбасадора омогућиће да се „раскрче рушевине“ које су направили Американци када су 2016. године запленили имовину руске дипломатске мисије и протерали руске дипломате.
Када је реч о перспективама решавања кризе у дипломатским односима између Русије и САД све је могуће, али на бази синхронизованих и упоредивих корака, истакао је он.
„Председници су се договорили да је потребно на неки начин решавати те проблеме. Али, то ће бити могуће само под условом ако будемо синхронизовано предузимали кораке који ће бити упоредиви и који ће у исто време решавати питања и нашег присуства у САД и америчког у Русији“, рекао је Лавров.
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала