Лавров: Против Русије и Белорусије води се хибридни рат

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да се на Русију и Белорусију врши спољни притисак и да се против те две земље води хибридни рат.
„Констатовали смо да развијамо нашу сарадњу у веома тешким условима – на обе наше земље врши се озбиљан спољни притисак коришћењем незаконитих, такозваних једностраних инструмената обуздавања. Трпимо на себи методе хибридног рата – од једностраних санкција до прљавих информационих кампања, и знате како се све то дешава, нећу наводити чињенице, свима је то добро познато“, констатовао је Лавров на прес-конференцији са својим белоруским колегом Владимиром Макејом.
Како је додао, „с обзиром на тако отворену агресивну политику западних колега, руска и белоруска страна су се договориле да координишу напоре у циљу јачања државног суверенитета две земље и да заједничким напорима осигурају националну безбедност своје две земље на основу постојећих међународно-правних споразума“.

Заједнички центри за вођење информационог рата

Министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј саопштио је да постоје заједнички центри и стратегије за вођење информационог рата против Минска и Москве.
„Последњи догађаји око Белорусији и Русије јасно указују на постојање заједничких центара, стратегија и инструмената за вођење информационог рата против обе земље“, истакао је белоруски министар.
Према његовим речима, „за стране злонамернике Русија и Белорусија су одавно стварна савезна држава у смислу јединства и заједнице“.
„Захвални смо за помоћ коју је руска страна пружила у последње време, посебно у информационој сфери. Многе федералне, регионалне руске медијске платформе заузеле су се за Белорусију, ако узмемо у обзир догађај са авионом (Рајан ер који је приземљен у Минску), баратали су чињеницама и показали су велики професионализам и солидарност“, истакао је Макеј.

Одговори на спољне изазове

Такође је додао да је са Лавровом разговарао о спољним изазовима са којима се суочавају обе земље, одговорима на њих и међусобној подршци на међународним платформама.
„Детаљно смо разговарали о читавом спектру билатералних питања, координацији акција на међународним платформама, ситуацији са спољним изазовима против Белорусије и Русије и адекватне пропорционалне одговоре на те изазове“, рекао је Макеј након састанка са Лавровом у Москви.
Како је додао, стране су потврдиле да су обе земље заинтересоване за развој интеграционих процеса у Евроазијском економском савезу, продубљивање сарадње на простору Заједнице независних држава и у оквиру ОДКБ, а разговарали су о сарадњи у УН-у, ОЕБС-у и другим међународним организацијама.
„Посебно ћу истаћи ефикасну узајамну подршку на међународним платформама, заједничко супротстављање иницијативама западних земаља да промовишу антибелоруску и антируску тематику на дневни ред органа и институција система УН, ОЕБС и других. Договорили смо се да и даље чврсто координишемо приступе раду у мултилатералним форматима“, истакао је белоруски министар.
Макеј је такође информисао Москву о току уставне реформе у Белорусији, истакавши да у дијалогу учествује и опозиција.
Лавров је рекао да се нада да ће тај процес довести до коначне нормализације ситуације у Белорусији и ставити тачку на све актуелне спекулације у вези те земље.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала