На столу судбина Босне: Званични предлог из Српске стиже у Сарајево

CC0 / Balkan Photos / БиХ
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
С обзиром да су закључци Народне скупштине Републике Српске о дијалогу о будућности БиХ наишли на нож Сарајева, одмах пошто су усвојени, не треба се надати другачијој реакцији ни када председница Српске Жељка Цвијановић представницима власти у Федерацији БиХ ускоро пошаље коначну верзију платформе за разговоре.
Не треба очекивати да ће представници Српске међу бошњачком политичком елитом наћи саговорника за разговоре о будућности БиХ, сматра новинар и политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара.

Српска у Федерацији нема саговорника о будућности Босне и Херцеговине

Ни Цвијановићева, истини на вољу, како је изјавила, није оптимиста да ће званична Бањалука наћи саговорника међу бошњачким политичарима, за које Козомара каже да имају другачије преокупације.
Њихова једина жеља је унитарна Босна, без ентитета и без икаквих права конститутивних народа које би остваривали у парламенту. Знамо да се и хрватски председник Милановић шест дана борио да Дејтонски споразум уђе у завршну декларацију самита НАТО-а, зато што је бошњачка опсесија унитарном БиХ опасност и за Хрвате, не само за Србе“, наводи наш саговорник.
Пуно је непознаница још и око тога какав ће предлог из Бањалуке бити упућен у Сарајево, напомиње Милан Ситарски из Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара, али оно што може да се каже, јесте да ће став Хрвата о томе вероватно зависити од динамике преговора о изменама изборног закона, који већ годинама оптерећује хрватско-бошњачке односе унутар Федерације БиХ.
„Ова година није изборна, али дошли смо до њене половине. Тако да претпостављам да ће опредељивање Хрвата, а можда и међународне заједнице, о динамици односа на релацији Бањалука–Сарајево бити условљена и динамиком разговора између Бошњака и Хрвата у Федерацији. Мислим да ћемо за неколико месеци доћи до неке врсте везане трговине, где ће свака страна покушати да своје интересе изгура на најлакши могући начин“, оцењује Ситарски.

Или уступци обе стране, или независност Српске

Да би Српска у другом ентитету пронашла саговорника за своје предлоге, према мишљењу Ситарског, потребни су уступци обе стране, док Козомара сматра да је потребно да исламска заједница у БиХ престане да даје подршку династији Изетбеговић.
„Та династије је најпре изазвала рат, а после рата су опструисали све могуће договоре или предлоге за решења од интереса за све грађане БиХ. Дакле, када Изетбеговићи не буду имали такав утицај и моћ у бошњачком народу, може се очекивати да ће се појавити лидер који би пристао на конструктиван разговор и у интересу сва три народа. На видику нема таквих људи који би се дистанцирали од СДА и Бакира Изетбеговића“, сматра Козомара.
Оно што Република Српска може да уради, јесте да лагано припрема терен за мирни разлаз, додаје наш саговорник.
„Оно што је такође битно, јесте да Срби у БиХ економски јачају и да тако економски оснажени покушају да привуку неког од млађих политичара у Федерацији да се уразуми и да крене да преговара о будућности, о ономе што је у заједничком интересу сва три народа у овој држави, а не да стално траже неки разлог за свађе, за опструкцију свега што долази из Бањалуке“, закључује Козомара.
Сасвим добар темељ за дијалог био би, према мишљењу Ситарског, када би политички представници бошњачких елита јасно и недвосмислено изјавили да немају никакву намеру да укидају РС или да јој смањују надлежности. Тада би политичка елита из Бањалуке могла исто тако јасно и недвосмислено да изјави да нема намеру да Српску издваја из БиХ.
„То су неке ствари које би се у нормалним околностима подразумевале јер БиХ има свој Устав, позиција Републике Српске је јасно дефинисана, тако да су све контроверзе, било да су на унитаристичкој или на сепаратистичкој линији, потпуно несхватљиве“, каже Ситарски.
Доста времена изгубљено је на контроверзне поруке и са једне и са друге стране и боље је икад него никад да поруке о томе да Република Српска не може бити укинута или развлашћена из Сарајева, а да се неће издвајати из БиХ из Бањалуке, буду послате, па да то буде темељ за разговор о реформи политичког система и могућности корекције онога што у њему не ваља, закључује Ситарски.
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће представницима власти у Федерацији БиХ ускоро бити упућена коначна верзија платформе за разговоре о будућности БиХ и да ће се тада видети да ли Република Српска има партнера и саговорника за ту причу.
Народна скупштина Републике Српске усвојила је 11. маја иницијативу за разговор и дијалог између Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа — Срба, Хрвата и Бошњака о могућим решењима за БиХ. Тим документом председница Цвијановић задужена је да о закључцима обавести власти ФБиХ и да формира преговарачки тим.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала