Париз: Нису сазрели услови за приступање Украјине НАТО

© AFP 2023 / KENZO TRIBOUILLARDЗаставе НАТО-а
Заставе НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2021
Пратите нас
Шеф француске дипломатије Жан-Ив ле Дријан сматра да још нису сазрели услови за пријем Украјине у НАТО.
„Услови за то се за сада нису стекли“, рекао је шеф Ке д`Орсеја за БФМТВ.
Подсетимо, лидери НАТО су на самиту одржаном у понедељак потврдили подршку праву Украјине и Грузије да се придруже Алијансе, али је генерални секретар Јенс Столтенберг рекао да Кијев мора уради више на плану реформи како би се приближила чланству у тој организацији.
Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је недавно да његова земља заслужује да буде позвана у чланство у НАТО, а не да моли за пријем.
Војници НАТО-а на паради у част Дана независности у Кијеву  - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2021
Бајден саопштио шта Украјина треба да уради да би постала чланица НАТО-а
„Сматрам да Украјина заслужује више. Ми заслужујемо да будемо једна од равноправних чланица у Алијансе, да будемо међу моћним земљама. Нас треба да позову, сматрам да је то поштено. Не треба да молимо“, рекао је украјински председник.
Украјински министар иностраних послова Дмитриј Кулеба каже да Кијев рачуна да ће добити Акциони план за чланство током следеће године. Он оптужују Русију за то што његова земља још није примљена у Алијансу.
„Морам искрено да кажем да је главна препрека да се Украјини одмах достави Акциони план је то што не постоји жеља да се такав сигнал пошаље Русији“, изјавио је раније дипломата за телевизију ИЦТВ.
Москва се оштро противи проширењу Алијансе на Украјину и истиче да су то руске "црвене линије".
У међувремену, Зеленски је поручио да је проблем Донбаса проблем читаве Европе и да ће Украјина, уколико буду остављени на цедилу, створити најмоћнију војску у Европи.
На то је реаговала и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова која је посаветовала Кијев да прво почне од парламента и среди ситуацију у тој институцији где је протеклих дана избио инцидент међу посланицима после неодмерене изјаве једног од посланика.
Прочитајте још:
 
 
 
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала