Почетак концертне сезоне у Србији — реприза нормалног живота

© Depositphotos.com / DarknulaРок концерт
Рок концерт - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2021
Пратите нас
Повратак музичара пред публику први је корак изласка из економске кризе запослених у музичкој индустрији, док за публику представља повратак боље прошлости.
После више од годину дана паузе изазване борбом против вируса корона, поново је отворена концертна сезона у Србији. Осим најављених наступа пред публиком можда највећих српских бендова Рибље чорбе и Бајаге и инструктора, током лета требало би да се одрже и најпознатији фестивали.
Кризни штаб дао је сагласност да се, под условима из безбедносног протокола, одрже „Арсенал фест“ од 24. до 26. јуна у Крагујевцу и „Егзит фест“ у Новом Саду од 8. до 11. јула, а у „најскоријем периоду“ сагласност би требало да добију и фестивали планирани за август — „Лав фест“, „Бир фест“ и „Нишвил“.

Повратак концерата — реприза боље прошлости

Можете замислити каква је паника код људи који редовно примају плату кад им један месец касни, а колика је тек паника код људи из музичке индустрије који немају приходе годину и по дана, каже Маја Цветковић, певачица и басиста И-плеја (E-Play) и пи-ар „Арсенал феста“.
„Мало се стабилизовала ситуација, поново почињемо да радимо. И-плеј је пре неколико дана имао концерт на ’Док ен ритам‘ фестивалу, то нам је био први концерт после паузе и било нам је супер. Добила сам поруку од Петра Јањатовића који је написао да се не зна да ли смо више уживали ми или публика. Свима нам то фали, да се вратимо у неки нормалан ток“, каже она за „Орбиту културе“.
Бранко Росић, уредник „Недељника“, истиче да је као новинар културне редакције засут имејловима о догађајима и додаје да је све што је требало да се одржи у септембру или октобру померено за крај јуна и почетак јула и чини му се да се организатори плаше да би могао на јесен доћи неки нови пик епидемије и да зато журе да одрже све те фестивале пре него што се то евентуално деси.
Сматра да се враћамо, некако храмљући, у редовно стање, а на питање шта би препоручио из богате летње фестивалско-концертне понуде, одговара:
„Препоручио бих атмосферу, репризу неког живота који је нестао пре неких годину и по дана. Ове године је атмосфера на концертима нека реприза боље прошлости.“

Затворена Европа и отворена Америка

Маја Цветковић каже да је у свету било неколико експерименталних концерата на којима се показало, на основу велике групе људи који су тестирани, да су концертни простори „сигурно место“. Међутим, скоро сви велики фестивали померени су за 2022. годину, а због померања турнеје за идућу годину, неки бендови су изостали с овогодишњег „Арсенала“.
Ипак, музичари се радују концертима, тако да звезда овогодишњег „Арсенала“ Јингви Малмстин долази у Србију директно из Америке само због концерта у Крагујевцу, да би се одмах потом вратио у САД, где ће наставити с наступима.
Росић наводи да ће се у Америци одржати фестивал „Лолапалоза“ са најјачим хедлајнерима, зато што сматра да је код њих вакцинација успела, док се у Енглеској и у остатку Европе фестивали и ове године отказују.

Најновија „нова нормалност“ — без дистанце

Улазак на „Арсенал фест“ дозвољен је свима који су здрави и који могу то да докажу одређеним папиром — потврдом о вакцинацији, доказом да имају антитела (за оне који су прележали корону), ПЦР или брзим тестом.
„’Арсенал‘ и сви други фестивали ће организовати испред или у одређеним установама бесплатно тестирање брзим тестовима, тако да ћемо на све могуће начине покушати да заштитимо публику да уђе у сигурну зону, да би се у простору где нема дистанце сви осећали пријатно“, каже Маја Цветковић.
Росић сматра да је ова година хаотичнија од прошле, јер се 2020. знало да нема ничега. На питање да ли би могло доћи до заразе на фестивалима, одговара контрапитањем: Зашто би било безбедније у градском аутобусу или на послу, него него на „Арсеналу“, на отвореном?
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала