Роминг у Грчкој: Да ли ће га бити и какве цене се очекују

CC0 / Pixabay/Laura Smith / Девојке са мобилним телефоном на плажи
Девојке са мобилним телефоном на плажи - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Мобилни оператори у Србији припремају понуде са знатно нижим тарифама у ромингу од 1. јула у Грчкој, кажу у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.
Поводом најава да ће бити укинути роминг између Србије и Грчке од јула за српске туристе, помоћник министарке трговине, туризма и телекомуникација Милан Добријевић рекао је Танјугу да ће понуде о нижим тарифама зависити искључиво од пословних одлука мобилних оператора.
Објаснио је да Грчка као чланица ЕУ подлеже међународним уговорима који не дозвољавају регулацију цена као што је то урађено на територији Западног Балкана.
Навео је да због тога што регулатори обе државе нису у могућности да регулишу цене, неопходно је да мобилни оператори закључе билатералне споразуме о смањењу велепродајних цена и спусте малопродајне роминг тарифе.
„Очекујемо да српски мобилни оператори пре 1. јула изађу са конкретним понудама својим корисницима. Споразумели смо се да ће та понуда бити значајно нижа од актуелних цена роминга“, навео је Добријевић.
Напоменуо је да је Меморандум о разумевању између Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије и Министарства за дигиталну управу Грчке о смањењу међународних тарифа за роминг електронских комуникационих услуга, потписан 21. маја ове године у Атини, подразумевао подстицање мобилних оператора да закључују билатералне споразуме којима ће омогућити ниже цене.
Навео је да су у Србији обављене консултацијама са свим мобилним операторима и да су сви они изразили висок степен спремности да припреме понуде са знатно нижим тарифама већ од 1. јула 2021, што представља велики успех имајући у виду кратак временски период од потписивања Меморандума.
„Оно што је битно напоменути је да даље снижавање тих тарифа захтева и да грчки оператори изађу са нижим велепродајним тарифама за услуге које они пружају. Када се то догоди можемо се надати снижењу цена на ниво оних у националном саобраћају“, каже Добријевић.
Навео је и да потписивање Меморандума подразумева јасно опредељење влада о смањењу цена роминга.
„На основу Меморандума о смањењу тарифа, надлежна министарства ће подстицати операторе у Србији и Грчкој да постигну међусобне споразуме у вези са трајним снижавањем међународних велепродајних тарифа које ће се одразити на смањење малопродајне цене позива, слања СМС порука и размене податка у ромингу“, рекао је Добријевић.
Што се тиче споразума о укидању роминга на Западном Балкану из априла 2019. године, након две године процес је ушао у завршну фазу имплементације.
То значи да ће, како је објаснио Добријевић, од 1. јула на територији Западног Балкана, односно Србије, Црне Горе, БиХ, Северне Македоније и Албаније бити тарифирање једнако оном у националном саобраћају, без обзира где се налазите и кога зовете из ове групе земаља.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала