Амерички амбасадор се ускоро враћа у Москву

© AP Photo / Susan WalshЗаменик америчког државног секретара Џон Саливен
Заменик америчког државног секретара Џон Саливен - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Пратите нас
Амерички амбасадор у Русији Џон Саливен саопштио је да намерава ускоро да се врати у Москву.
"Након важног самита (Владимира Путина и Џозефа Бајдена у Женеви) са нестрпљењем чекам да се ускоро вратим у Моску, како бих стао на чело снажног тима америчке амбасаде у Русији у спровођењу директива председника Бајдена које је изнео у Женеви, укључујући смернице у сфери стратешке стабилности, људских права и успостављања стабилних и предвидљивих односа са Русијом", наводи се у саопштењу Саливена које је објављено на твитеру амбасаде.
Раније је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова најавила да би се већ наредне недеље амбасадор Русије у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов могао вратити у Вашингтон.
Подсетимо, након састанка са америчким колегом Џозефом Бајденом на самиту у Женеви 16. јуна, руски председник Владимир Путин изјавио је да је постигнут договор о враћању на своја радна места амбасадора Русије и САД, Анатолија Антонова и Џона Саливана.
Америка је 15. априла увела нове санкције Русији и то против 32 физичка лица и организације, а поред тога 10 руских дипломата проглашено је за персоне нон грата. Након тога руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов се вратио у Москву на консултације.
Русија је као одговор на америчке санкције донела своје мере – 10 америчких дипломата је проглашено непожељним особама, док је Саливану посаветовано да оде у Америку на консултације.
Руски амбасадор је отишао из Вашингтона пре два месеца, док је његов амерички колега у Вашингтону месец дана.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала