Аутобус са 50 верника из централне Србије враћен из Косовске Митровице за Београд

© AP Photo / VISAR KRYEZIUКосовска полиција на прелазу Јариње
Косовска полиција на прелазу Јариње - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Пратите нас
Аутобус са 50 верника из централне Србије који су кренули да обележе Задушнице и посете храмове Српске православне цркве на Kосову и Метохији, враћен је јутрос из Kосовске Митровице за Београд.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да, иако су припадници косовске полиције првобитно на Јарињу пропустили аутобус са верницима, они су пресретнути на путу ка Метохији и враћени на административни прелаз у централну Србију.
Њихова посета уредно је, наводи, најављена преко официра за везу, у складу са споразумом и устаљеном праксом, с обзиром на то да је било неопходно да им се, због безбедности, обезбеди и полицијска пратња.
Група верника требало је данас да обиђе гробове својих преминулих, да посете Високе Дечане, Свете Архангеле у Призрену, Зочиште и Велику Хочу, а да у недељу у Мушутишту присуствују сечењу славског колача у храму који је срушен јула 1999. године, пренео је РТС.
Уместо тога, напомиње Петковић, њима је забрањено да на својој постојбини запале свећу и помоле се за своје мртве.
„Овај случај је срамота за албанске лидере у Приштини који диригују оваквим забранама, али је и још један показатељ међународној заједници какав је однос Приштине према Србима, када ни група верника не може да обиђе гробове својих ближњих? Зато питам до када ће међународни представници на KиМ толерисати овакво иживљавање Приштине над недужним људима? Шта је њихова кривица? Што су Срби и што су протерани и етнички очишћени са својих огњишта? О каквој нормализацији односа ми данас говоримо, када су Србима на Kосову и Метохији ускраћена основна људска права?“, упитао је Петковић.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала