Био је моћан: Банкрот америчког гиганта – шта се десило?

© PixabayИнтернет куповина
Интернет куповина - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Пратите нас
Трговине које у време пандемије нису на време реаговале преласком на онлајн продају, изгубиле су купце и нашле се у финансијским проблемима јер нису имале из чега да финансирају текуће пословање. Пред банкротом се тако нашла и компанија која је власник водећих тржних центара широм Америке.
Захтев за заштиту од банкрота затражила је компанија Вашингтон прајм груп (ВПГ) која поседује тржне центре на више од 100 локација у САД, од којих је неке била приморана да зaтвори јер нису биле у могућности да плате кирију.

Пред банкротом и највећи власник трговина у САД

Приход од најма прошле године опао je за око 127 милиона долара у односу на 2019. годину, а у прва три месеца ове године приход је био за 10 милиона мањи него у исто време прошле пандемијске године. Фирма основана 2014. године, која је пред пандемију имала 850 запослених и годишњи приход од 660 милиона долара, почела је преговоре са повериоцима о реструктури дуга и од суда затражила заштиту од банкрота.
Професор Економског факултета Универзитета у Београду Зоран Богетић, који предаје на групи предмета из области трговине, нема никакву дилему да се компанија нашла у проблему зато што на врeме није „прешалтала“ своје пословање на онлајн продају.
© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаПразан тржни центар услед коронавируса
Празан тржни центар услед коронавируса - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Празан тржни центар услед коронавируса
Празан тржни центар у врме пандемије, због чега су многи трговци одустали од скупог закупа локала.

Као диносауруси

Корона је, каже он за Спутњик, довела до тога да је значајан део промета масовно прешао на сферу електронске трговине, а ВПГ је споро реаговала.
То је, каже, као она стара прича о диносаурусима да су били огромни, да су били моћни, али да су били спори и зато су и изумрли.
„То је суштина, да се нису на време адаптирали. Очекивали су оно што је заиста негде и логично — куповину уживо, јер људи воле да бирају, а то је постао и својеврстан хепенинг. Међутим, значајан део тражње је сада прешао на онлајн и очекује се да до драматичног пада такве куповине неће доћи ни након короне. Навике везане за лакоћу куповине и електронску трговину ће остати и то све трговце позива на одговарајући вид адаптације“, каже Богетић.
Према показатељима, традиционалне робне куће су најспорије одреаговале. Наш саговорник будућност види у комбинација традиционалног и електронског пословања, без обзира на то која је варијанта у питању — да ли ће људи онлајн гледати, а физички куповати, или ће то бити обратно, имајући у виду дисконте за онлајн куповину.

Суштина у брзини преласка на онлајн продају

На питање да ли је величина тржних центара представљала проблем да се пређе на онлајн трговање, Богетић напомиње да су ти тржни центри углавном збир независних продајних објеката којима се јединствено управља. Напомиње, међутим, да упркос томе што тај јединствен менаџмент према одређеној регулативи, структури робе која се нуди, намеће правила, на појединим играчима у оквиру тржних центара ипак остаје да се адаптирају. 
„Ако се не адаптирају, немају пара за закупе, а то веома пуно кошта да би било одрживо. Продајни објекти нису радили по пола године, па и годину дана у континуитету, негде и дуже. Осмислити квалитетан програм електронске трговине је процес и он траје. Дакле, или су се касно сетили, или се уопште нису сетили“, указује Богетић на разлоге који су америчку компанију довели пред банкрот.
Иако је највише профитирао у врме короне управо због онлајн продаје, Џеф Безос власник Амазона гледа у будућност, па је почео да улази у физичке продајне објекте да би употпунио палету своје понуде.
Он напомиње да је велика разлика између традиционалног и електронског пословања и да је због тога брзина пребацивања са једног на други веома важна. Подсећа да су и код нас трговци прилично успавано дочекали ковид услове. 

И „Амазон“ се прилагођава, иако је профитирао

И код нас су закупнине у тржним центрима за добар број трговаца биле превисоке у ситуацији када је стала продаја робе, па су их напуштали. Богетић сматра да ће се у тој области криза драматично осећати и да повратка на стари начин пословања неће бити.
„Трговина иде у оном правцу који се зове омниченел пословање, вишеканално, али укрштено пословање, где водећи играчи, чак и један велики ’Амазон‘ улази у физичке продајне објекте да би употпунио палету свог сервиса, да не би били само онлајн.“
Као и тржиште и трговина је сурова, закључио је за Спутњик професор Економског факултета.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала