Патриот се „окреће“ ка Русији и Кини?

CC BY-SA 2.0 / U. S. Pacific Command / Flickr / Амерички противваздушни систем "Патриот"
Амерички противваздушни систем Патриот - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Пратите нас
Сједињене Државе драстично смањују број противракетних система на Блиском истоку у склопу реорганизације војног присуства у региону јер се пажња војске усмерава на изазове из Русије и Кине, пише „Волстрит џорнал“ позивајући се на изворе у америчкој администрацији.
Према тим изворима, смањење војне технике почело је после телефонског разговора америчког министра одбране Лојда осина и саудијског престолонаследника Мухамеда бин Салмана. Највећи део технике повлачи се управо из Саудијске Арабије.
Како се наводи, Пентагон повлачи осам ракетних батерија „Патриот“ из Ирака, Кувајта, Јордана и Саудијске Арабије.
Из Саудијске Арабије повлачи се и систем „THAAD“ а смањује се и број ловачких авиона у региону.
„То што видите је прерасподела ресурса у складу са стратешким приоритетима“, рекао је високо рангирани званичник Пентагона, напомињући да се повлачи само део војне технике која се тамо налази.
„Имамо снаге и у Ираку и Сирији и те снаге се не повлаче, а имамо и базе у земљама Персијског залива које су нам партнери, оне се не затварају, значи још постоји значајно присуство“, навео је тај званичник.
Према изворима, разлози за повлачење технике повезани су са повратком на традиционални ниво присуства САД у региону након што је претходна администрација довлачила технику на Блиски исток како би вршила притисак на Иран.
Званичници, наиме, сматрају да америчко оружје не би спречило Иран да предузме дестабилизирајуће активности.С друге стране, Саудијска Арабија је унапредила своје одбрамбене могућности.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала