Небеска контрола морске пучине: „Иљушини“ на задатку на Арктику /видео/

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаВојни авион Ил-38
Војни авион Ил-38 - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Пратите нас
У руској арктичкој зони завршене су тродневне тактичке војне вежбе Северне флоте, које су одржане и на копну, и на води и у ваздуху. У оквиру маневара противподморнички авион Ил-38 извео је хитни лет са аеродрома Североморс-1 како би открио подморницу условног противника у Баренцовом мору, преноси ТВ „Звезда“.
Према плану војних вежби, након што су патролни бродови у Баренцовом мору приметили непознату подморницу, Ил-38 је кренуо на задатак, јер је било неопходно пронаћи и онеспособити је у најкраћем року. Због тога су авион опремили специјалном опремом за потрагу.
Сонари бове РГБ-16 у стању су да открију подморницу на удаљености од неколико стотина метара до неколико километара под водом. Довољна је једна таква да се скоро цео дан прате подводни објекти у покрету.
Пре полетања авион су прегледали командант посаде и ваздухопловног пука, пилот Антон Старостин који је у авијацији 35 година.
Након што је Ил-38 брзо достигао потребну висину, посада је ступила у контакт са онима који су се налазили у зони потраге. Изнад облака се пружао јасан поглед на Кољски залив и Баренцово море. Иако се све чинило мирно, под водом је много различитих објеката које региструје само специјална опрема.
Авиони су бацили бове за потрагу. Посебан метод распоређивања на води омогућава да се брзо одреди где се налази подводни објекат, куда се креће и којом брзином. Када се мета открије, више нема куда да умакне.
Већ након 30 минута након полетања у Баренцовом мору је откривена подморница. Након што је задатак успешно испуњен, авиони су наставили да патролирају арктичком обалом.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала