Представљен први квантни рачунар у Европи

CC0 / пиксабеј / Квантни компјутер
Квантни компјутер - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Пратите нас
ИБМ је представио једно од најмоћнијих европских квантних рачунара Q System One.
Квантни рачунар смештен је у Ехнингену, око 20 километара југозападно од Штутгарта, у покрајини у Баден-Вуртемберг.
Њиме ће управљати немачки истраживачки институт Фраунхофер који је и купац рачунара.
Иначе, то је први квантни рачунар ИБМ-а које се користи изван Америке.
Фраунхофер, водећа европска истраживачка организација оријентисана на апликације с више од 80 истраживачких објеката, укључујући 75 институција у целој Немачкој, имала је ексклузивни приступ ИБМ квантном систему којим управља ИБМ на локацији Ехнинген од јануара 2021. године, преноси портал Мрежа.буг.
Његова намена је да пружи квантни хардверски приступ хиљадама истраживача у Немачкој али и у Европи. Немачки развојни план за квантни рачунар подразумева сарадњу с кључним европским партнерима на стратешким пројектима попут OpenSuperQ-a како би израдили квантни рачунар отвореног кода.
Q System One је смештен у стаклену коцку високу 2 метра која штити кубите од буке и других физичких сметњи, на које могу бити осетљиви.
У ИБМ-у и институту Фраунхофер се надају да ће искористити снагу квантног рачунара за потенцијални развој нових материјала, лекова или вештачке интелигенције.
Немачка влада најавила је прошлог месеца да планира да уложи око 2 милијарде евра у истраживање квантне технологије до 2025. године.
Институт Фраунхофер најавио је да ће сарађивати ​​с немачким компанијама и другим истраживачким организацијама како би се квантним рачунаром продубило разумевање квантног рачунања и експериментирао с практичном употребом.
Пројекат, који финансирају немачки порезни обвезници, коштаће око 40 милиона евра током следеће четири године.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала