Пољски премијер руши сан о Сједињеним Државама Европе

© Flickr / Derek BridgesЕУ
ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Пратите нас
Не треба очекивати да постоји нешто попут Сједињених Америчких Држава, јер то никада неће постојати, рекао је недавно пољски премијер Матеуш Моравјецки. Изјаве попут ове неће наићи на добар пријем у Бриселу, јер је жеља за Сједињеним Државама Европе увек била и јесте сврха пројекта ЕУ, наводи Пол Натал, бивши европосланик из Велике Британије.
Пољски премијер Матеуш Моравјецки признао је да није велики верник у смер којим се Европска унија креће и он је један од неколико источноевропских шефова држава и влада који су забринути због амбиције Брисела да у потпуности уједини државе чланице ЕУ, пише британски политичар у ауторском тексту за РТ.
„Планине усклађених закона биле су годинама темељ Сједињених Држава Европе. Моравјецки очито није импресиониран таквим тежњама, тврдећи да ЕУ не може да буде суперсила, јер би у том случају, постојала растућа тензија уколико Брисел, Париз или Берлин покушају да натерају друге чланице да приступе тој суперсили“, наводи британски политичар.
Како додаје, наводи пољског премијера истакли су јаз отворен између европских престоница.
„Са једне стране су Западни политичари, као што је француски председник Емануел Макрон, који желе више интеграције. Са друге стране су они у Источној Европи који желе лабавије везе. Ситуација је неодржива и чини се да ће се погоршати у не тако далекој будућности“, пише Натал, који је био и председник британске Индипендистичке партије (УКИП) и посланик у Европском парламенту 10 година.
„У овом тренутку, ЕУ је јасно напукла организација. Одвија се политичка борба у вези са будућим обликом ЕУ. Наравно, Брисел би желео заједницу у којој би државе чланице биле потчињене ЕУ. Еврократе сањају о дану када ће континент бити хармонизовани блок са европским идентитетом. У ствари, „све ближе везе“ су ДНК Европске уније од њеног оснивања“, каже Натал.
Како додаје, с друге стране, Моравјецки жели Европу која чува националне културе и националне идентитете. У интервјуу је рекао: „У ЕУ постоји 27 земаља, плус неке које су уско повезане с њом, али нису део Европске уније, али све оне имају снажан идентитет, културно наслеђе, језик и традицију“.
„Таква мишљења су неспојива са еврократама, који на националне разлике гледају као на препреку њиховом крајњем циљу да буду Сједињене Државе Европе. Да би постигли свој крајњи циљ, еврократе захтевају да национални идентитети буду подређени претежној европској култури. Моравјецки с правом противречи овој идеји изјавом да „Европа која жели да буде јака мора бити Европа отаџбина“. Такође је заузео став да би Европа могла да има место на врху у глобалним пословима „а да не подразумева филозофију„ све одговара свима“ у коју изгледа верују неке бриселске еврократе“, пише британски посланик.
Амбиција да ЕУ пређе у Сједињене Државе Европе све више личи на неостварив сан, наводи Натал, објашњавајући да су истраживања која је недавно објавио Европски савет за спољне односе, показала су да је поверење у ЕУ досегло најнижи ниво у историји.
Протести током самита Г7 у Корнволу – карикатуре лидера - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2021
Последња шанса Запада и колосални промашај /видео/
„Иако су ове бројке лоше за еврократе, оне неће променити курс. Њихов уобичајени одговор на овакву врсту анкета са негативним резултатима је да је „континенту само потребно више ЕУ“ – што је илузија да европска јавност једноставно треба да сазна више о достигнућима ЕУ, а затим да научи да их воли. Стога ће еврократи наставити да следе свој крајњи циљ пуне интеграције, чак и ако су неке државе чланице, попут Пољске, против тога. Даље, пошто је Велика Британија сада ван једначине, коначно су ублажене кочнице на путу ка европској супердржави“, објашњава Натал.
Ако речи Моравјецког одражавају ставове његове земље, тада ће доћи дан када ће Пољска морати да одлучи о свом чланству у ЕУ, тврди бивши европосланик из Британије.
„Чак сумњам да ће пре истека деценије Пољска морати да одлучи да ли ће или неће остати у возу ЕУ, чија су крајња дестинација Сједињене Државе Европе. Или ће следити британски пример и изаћи пре него што буде касно. Међутим, једно је већ сигурно: Брисел неће направити компромис“, закључује Пол Натал, бивши члан британске Конзервативне и Брегзит партије.
Каква је будућност ЕУ и где је место ЕУ између САД, Русије и Кине, и хоће ли она постати највећа жртва њиховог сукоба, била је тема и емисије Нови Спутњик поредак Николе Врзића
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала