Долази „поништавајући догађај“: Треба ли човечанство да се забрине 

CC0 / / Планета Земља и Сунце
Планета Земља и Сунце - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2021
Пратите нас
Амерички научници предвиђају да ће се на Сунцу ускоро десити „поништавајући догађај“ и да ће следећи соларни циклус бити један од најјачих који су забележени. Ипак, то не треба да забрине човечанство. У питању је сасвим нормална појава која нема последице по Земљу и човека, а чије истраживање научници посматрају као — „спортску дисциплину“.
„Поништавајући догађај“ је заправо период када се супротно намагнетисана поља, која лутају по површини Сунца, сударе на екватору и пониште, чиме означе крај једног, односно почетак другог соларног циклуса.
Амерички научници Скот Мекинтош, физичар специјализован за истраживање Сунца из Националног центра за атмосферска истраживања и Боб Лимон са Универзитета Мериленд тврде да ће следећи, 25. циклус ускоро почети, да ће бити много јачи од претходног и да би по рангу могао да буде један од најјачих откако се води евиденција. Ипак, већина научника се не слаже с теоријом америчких колега и сматра да ће нова фаза активности Сунца бити мање активна.
CC0 / Pixabay / Приказ соларног циклуса
Приказ соларног циклуса - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Приказ соларног циклуса
Амерички научници предвиђају да ће ускоро уследити један од најјачих соларних циклуса

„Поништавајући догађај“ на Сунцу

Астрофизичар др Иван Милић за Спутњик појашњава да је смењивање јачих и слабијих соларних циклуса сасвим нормална појава и да су најозбиљнија последица јачег циклуса релативно мала инфраструктурна оштећења на сателитима, која се притом ретко дешавају.
„Нема никаквих катастрофалних последица, не може то да уништи људску цивилизацију нити ишта блиско томе. Мени и вама је потпуно свеједно да ли ће се сунчев циклус завршити. Крај циклуса је као дан и ноћ. Знамо кад је ноћ, а када дан. Не постоји тачан тренутак у ком престаје дан, а почиње ноћ. Тако је и са циклусом. То је вест за људе који се уско, специфично баве тиме. Није вест за просечног човека који седи и чита новине код куће“, објашњава Милић.
Он предочава да се научници интересују за соларне циклусе и њихово смењивање превасходно због тога што им је занимљиво да разумеју шта се са Сунцем догађа, те да је предвиђање момента смењивања и јачине наредног циклуса заправо „спортска дисциплина“ у научним круговима.
„Постоје различите научне методе зато што људи имају различите физичке моделе и узимају у обзир различите ефекте када то покушавају да предвиде. Скот Мекинтош, који иначе ради у истом граду где и ја и ког познајем, просто користи другачији приступ и гледа неке друге научне методе. То је као када у медицини неко хоће да вас оперише, а неко други вам каже да радите вежбе и тако покушате да решите здравствени проблем. То су други приступи истом проблему. Ако ја кажем да ће сутра падати киша, а ви тврдите супротно, то само по себи није шокантно, али ако ја сваки пут погодим да ће сутра падати киша, а ви сваки пут погрешите, то значи да метод који ја користим да предвидим да ли ће пасти киша има неке везе с природом и на неки начин објашњава како природа функционише“, истиче Милић.
© AP Photo / Solar Orbiter/EUI Team (ESA & NASA); CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSLФотографија Сунца Европске свемирске агенције
Фотографија Сунца Европске свемирске агенције - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Фотографија Сунца Европске свемирске агенције
Предвиђање момента смењивања и јачине наредног циклуса је заправо „спортска дисциплина“ у научним круговим

Нови соларни циклус — на сваких 11 година

Наш саговорник такође сматра да ће се смењивање циклуса догодити ускоро и да би наредни могао да буде јачи од претходног, али напомиње да погађање јачине циклуса никоме неће донети Нобелову награду:
„Не можемо да издвојимо један ’поништавајући догађај‘ као посебно специфичан. То само по себи може да доведе до мањих и слабијих феномена сунчеве активности, али није ништа неуобичајено. То се константно дешава на крају циклуса. Месецима се малтене дешавају те ствари.“
Соларни циклуси се, иначе, смењују на око 11 година, а амерички научници су уочили да јачина циклуса зависи од дужине периода између „поништавања“ — што је период дужи, то је циклус слабији, а што је интервал краћи, циклус је јачи.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала