Двоструки рекордер: Најдужа река у Европи добила – најдужи понтонски мост на свету /видео/

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаВолга
Волга - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2021
Пратите нас
Поред титуле најдуже реке у Европи, река Волга однедавно има још нешто чиме може да се поноси – најдужим понтонским мостом на свету који је изграђен управо на њој.
Како је рекао командант инжењерске војске Оружаних снага Русије Јуриј Ставицки, мост је подигнут прошле године преко реке Волге у близини Астрахана и светски је рекордер по дужини – 1.360 метара.
„То је први на свету понтонски мост такве дужине на прилично озбиљној реци Волги. Реч је о светском рекорду. Тако нешто може само наш понтонски мост. Нека други покушају“, рекао је шеф инжењерске војске.
Према речима Ставицког, понтони ПП-2005М, ПП-91 и ПМП-М који су коришћени у изградњи моста омогућавају да се брзо изврши било каква поправка и замена неких делова другима.
„Још једна јединствена карактеристика тог моста је могућност његове брзе поправке било ког дела на било ком месту у случају да дође до квара неког дела. Још једна јединственост је могућност повезивања различитих врста понтонских мостова. Нико у свету нема такве мостове. Стога смо поносни на спобобности наше индустрије“, објаснио је он.
Захваљујући чамцима којима је фазно састављан мост на реци је омогућено да водена струја не уништи делове моста и да се у рекордном року, за само један сат, изгради прелаз дужине 1.360 метара.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала