Каква је веза руског кнеза Рјурика са Обамом и принцезом Дајаном

© Sputnik / Игорь Бойко / Уђи у базу фотографијаРјурик са браћом Трувором и Синеусом
Рјурик са браћом Трувором и Синеусом - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2021
Пратите нас
Последњи владари међу Рјуриковичима били су цар Фјодор I Иванович и Василиј Шујски. Надаље се род првог принца древне Русије прекинуо, али ово се односи само на директну линију. Рјурик је имао много деце, а према неким прорачунима, било која особа из IX века, чији родослов није насилно прекинут, данас може пронаћи најмање 300.000 потомака.
Због праксе, која је широко распрострањена међу древним руским владарима - удаја сестара и ћерки за стране краљеве - трагови Рјурика се данас могу наћи у различитим земљама.
У Русији постоји неколико стотина породица, пореклом од легендарног кнеза. Већина њих су из древних племићких породица: Гагарин, Оболенски, Волконски, Дашков, Барјатински итд. Да на почетку XX века руска аристократија није била потпуно уништена, међу нама би било много више Рјуриковича. 
На пример, познати телевизијски водитељ и политичар Петар Толстој представник је грофовске племићке породице Толстој, и самим тим није само прапраунук Лева Николајевича, већ и Рјуриков потомак.
Још један познати Рјурикович је био Андреј Гагарин. Велики руски научник и физичар, експерт из области квантне електронике и физичке оптике. Потицао је из породице кнеза Гагарина, који је био на челу Петербуршке губернијске Скупштине племства. Дуго година водио је не само научне, већ и образовне активности.

Рјуриковичи у Европи

Захваљујући браку, најмлађа ћерка Јарослава Мудрог, Ана Јарославовна, постала је француска краљица.
Овим су се међу француским племством у XI веку појавили и гени првог руског кнеза. По тој линији, наследници Рјуриковича су и кардинал Ришеље, немачки канцелар Бизмарк, британски премијер Винстон Черчил, па чак и принцеза Дајана (Спенсер). Произилази да су чак и наследници енглеске круне такође Рјурик.
© AFP 2023 / Geoff RobinsБритански глумац Бенедикт Камбербач
Британски глумац Бенедикт Камбербач - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Британски глумац Бенедикт Камбербач
Још један потомак легендарног древног руског кнеза је енглески глумац Бенедикт Камбербач. Он потиче од Ричарда III Плантагенета, који је био праунук Едварда III и Изабеле Француске из династије Капетингов, директни наследник породице Хенрија I и Ане Јарославовне.
Ово није био једини „начин“ за ширење потомака Рјурика међу европском аристократијом. Још једна руска принцеза, Марија Добронега, ћерка Светог Владимира, постала је супруга пољског принца Казимира Рестауратора, а династија Пјастов је била изузетно бројна и повезана са владарима многих земаља.

Прекоокеански потомци руског кнеза

Преко Атлантског океана се могу пронаћи познати Рјуриковичи. Најнеочекиванији пример у овом случају је први Афроамериканац који је био председник Сједињених Америчких Држава. Барак Обама је мулат, отац му је Кенијац, а мајка Стенли Ен Данхем далеки је потомак шкотског краља Вилијама I, прапраунука Ане Јарославне.
Америчка политичка елита прилично је затворена, па не чуди што су међу далеким сродницима Стенлија били рођаци председника Конфедерације Џеферсона Дејвиса и неколико америчких председника: Џејмса Медисона, Хари Трумана, Линдона Џонсона, Џимија Картера и Џорџа Буша. Сви ови политичари такође могу имати Рјурикове гене.
Подаци су добијени истраживањем Историјског генеалошког друштва Нове Енглеске.
Није свима познат ни податак да је британска краљица Елизабета II у сродству са Николајем II, а принц Вилијам у сродству са Николајем I.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала