Лондон: Постигли смо споразум да спречимо руски утицај у Србији; Београд: Остајемо неутрални /видео/

© Фото : Jovo Mamula/Спутњику уступило Министарство одбранеМинистри одбране Велике Британије Бен Волас и Србије Небојша Стефановић
Министри одбране Велике Британије Бен Волас и Србије Небојша Стефановић - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2021
Пратите нас
Британски министар одбране Бен Волас изјавио је да су Британија и Србија током његове посете потписале споразум „којим се спречава малигни утицај Русије“. Међутим, званичници Србије не помињу такав документ, већ само да је потписан Аранжман о унапређењу сарадње у области одбране, те наводе да „Србија остаје војно неутрална“.
Британски министар одбране у Србији се састао са председником Александром Вучићем и министром одбране Небојшом Стефановићем, а боравио је и на дану високих званица на вежби „Платинасти вук“ која се одржава у бази „Југ“ код Бујановца. То је била прва посета британског министра одбране Србији.
Бен Волас је, током посете Србији, у Београду дао интервју за британски „Телеграф“, у ком је, између осталог, рекао да ће „Британија помоћи Србији да се одупре руском малигном утицају“ и „манипулацији“, те да је у интересу Велике Британије да буде „ангажована у пост-југословенском развоју“.
„У нашем је интересу да помогнемо отпорност земаља попут Србије од малигних активности и утицаја. На местима где видимо деловање других нација, које слабе или подривају земље или покушавају да манипулишу њима, онда је, наравно, у нашем интересу да упутимо изазов таквом деловању и подржимо те земље“, рекао је Волас за британски медиј.
Он је изјавио и да „Британији не смета што Србија има пријатељске односе са Русијом, јер је Србија војно неутрална“.
„Ми не играмо руску игру да не поштујемо земљу и да покушамо да је натерамо да изабере. Ми не говоримо канонски Србији шта треба да уради“, рекао је Волас.
Како је изјавио, Британија „жели најбољу могућу безбедност за људе у Србији, али је и даље потребна подела терета и неки партнери ће бити мање традиционални него што се мисли, укључујући и Србију“.
Нико од званичника Србије није потврдио да је потписан овакав споразум.
После састанка Воласа и председника Србије Александра Вучића, саопштено је да су разговарали о ситуацији у региони у глобалним питањима. Вучић је рекао да ће „Србија увек да буде чврст ослонац за миран и стабилан Балкан“, те да се „нада да ће заједничким залагањем, српско-британски односи бити уздигнути на ниво истинског партнерства, какве смо имали као савезници у оба светска рата“ и да је „Србија заинтересована да оснажи и обогати везе са Уједињеним Краљевством у свим областима, укључујући и област одбране“.
Волас је тада истакао да је „Западни Балкан веома важан за Велику Британију и да Србија има највећи значај за мир и стабилност у региону“.
© Фото : Jovo Mamula/Спутњику уступило Министарство одбранеМинистри одбране Велике Британије Бен Волас и Србије Небојша Стефановић
Министри одбране Велике Британије Бен Волас и Србије Небојша Стефановић - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Министри одбране Велике Британије Бен Волас и Србије Небојша Стефановић
Током састанка са министром одбране Небојшом Стефановићем, потписан је „Аранжман о унапређењу сарадње у области одбране између Републике Србије и Уједињеног Краљевства“, без навођења детаља шта садржи тај документ.
Стефановић је тада оценио да су две стране, потписивањем Аранжмана о унапређењу сарадње у области одбране, „изразиле спремност и опредељење за наставак интензивне билатералне сарадње између два министарства и две војске“.
Волас је тада рекао како је у обостраном интересу да се оствари снажно партнерство.
„Важно је да сарађујемо, јер је свет постао небезбедно и несигурно место", нагласио је тада британски министар одбране.
Српски министар одбране истакао је тада да је „Уједињено Краљевство је значајна технолошка и војна сила, због чега је, између осталог, пожељан партнер за нашу војску и државу“.
„Ми смо спремни да заједнички радимо како бисмо одговорили на све безбедносне изазове који су пред нама у савременом добу, а истовремено и да одржавамо висок ниво способности наших војски“, поручио је Стефановић после састанка са британским колегом.
И британски „Скај њуз“ направио је прилог у Србији са Воласом, који је, између осталог, рекао да је могућ састанак британског премијера Бориса Џонсона и руског председника Владимира Путина, ако „Русија прекине малигни утицај против Велике Британије и њених савезника“.
У прилогу, направљеном током вежбе „Платинасти вук“, емитована је и изјава министра одбране Небојше Стефановића.
На питање новинарке „Скај њуза“ са ким Србија радије изводи обуке – са британским или руским снагама, министар Стефановић одговорио је и са једнима и са другима.
„Mи смо војно неутрални, тако да не морамо да радије изводимо обуке ни са једнима, ни са другима, бирамо и једне и друге. То је наша предност. Добијамо најбоље и са Истока и са Запада када је у питању обука, тактика… Као војно неутрална земља желимо да радимо са свима како бисмо нашу војску учинили што професионалнијом“, рекао је Стефановић.
На питање „Скај њуза“ да ли Русија може ово обновљено пријатељство између Србије и Британије посматрати са сумњом, британски министар одбране Бен Волас је одговорио: „Балкан је важан за безбедност Европе. Ми не долазимо овде да бисмо стварали проблеме. Дошли смо овде да створимо партнерство“, рекао је Волас.
Споразум против утицаја Русије у Србији се не помиње ни у званичном саопштењу о посети Воласа објављеном на сајту британске Владе 18. јуна.
Британске наводе о том споразуму потписаном са Србијом пренели су и руски медији.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала