Прекинути преговори о иранском нуклеарном споразуму

© AP Photo / Florian SchroetterШеф иранске делегације на преговорима у Бечу Абас Аракчи
Шеф иранске делегације на преговорима у Бечу Абас Аракчи - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2021
Пратите нас
Преговарачи из Ирана и шест светских светских сила данас прекидају разговоре о оживљавању нуклеарног споразума из 2015. године, и враћају се у своје државе на консултације јер се преостале разлике не могу лако превазићи, изјавио је шеф иранске делегације Абас Аракчи.
„Ближи смо договору него икад, али остају неке разлике у ставовима које се не могу лако превазићи и то није лак посао. Зато се вечерас враћамо у Техеран“, рекао је Аракчи у интервјуу за иранску државну телевизију.
„Приближавање ставова зависи првенствено од одлука друге стране (Вашингтона). Надам се да ћемо у следећем кругу разговора превалити ову малу, али тешку деоницу у преговарачком процесу“, рекао је Аракчи.
За сада није познато када ће формални преговори бити настављени.
У Бечу се, како подсећа Ројтерс, од априла воде преговори о корацима које би требало да предузме Иран у вези са нуклеарним активностима и САД у вези са санкцијама како би се постигла пуна сагласност о нуклеарном споразуму из којег се Трампова администрација повукла 2018. године и наметнула санкције Техерану.
Амерички председник Џо Бајден рекао је да ће се САД вратити споразуму „ако се Иран врати његовом поштовању“, док Техеран инсистира да прво буду укинуте америчке санкције.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала