Ратно ваздухопловство САД упозорава: Могуће жртве тестирања нове ракете ― четири пужа и 90 шкољки

CC0 / Pixabay / Пуж
Пуж - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2021
Пратите нас
Америчка војска планира следећег месеца, после неуспеле пробе у априлу, поново да тестира нову хиперсоничну ракету. Међутим, из ратног ваздухопловства стигло је упозорење да би проба могла да резултира жртвама — међу пужевима и шкољкама.
Шеф Команде глобалног удара америчког ратног ваздухопловства Тимоти Реј почетком месеца је најавио да би ракета „ероу“ (AGM-183A ARRW) могла да буде тестирана следећег месеца.
Цену тога, како наводи РТ, неће платити само Американци који плаћају порез већ и становници мора острва Квајелин на Маршалским острвима, где ће пројектил окончати лет.
Према недавним проценама Центра за нуклеарно оружје америчких ваздухопловних снага, тестирање неће угрозити ретке врсте, али се додаје:
„Планирана акција могла би усмртити до четири пужа и до 90 шкољки“.
У извештају се упозорава и да би тестирање ракете могло потпуно да уништи више од 10.000 коралних колонија. Указује се и на друге „факторе стреса“ за морска бића, као што је изузетно висок ниво буке, изложеност опасним материјалима, поремећаји због људске активности или опреме, као и дуготрајно присуство вештачких предмета у води.
Ипак, у извештају се укључује да проба неће значајно утицати на природно или људско окружење.
Подсетимо, прво тестирање ракете било је неуспешно пошто се, због техничких проблема, није одвојила од бомбардера Б-52 одакле је требало да буде лансирана.
Амерички медији наводе да ракета има брзину од 6,5-8 маха и домет од 1.600 километара, при чему ту раздаљину може да савлада за око 12 минута. Тим ракетама пре свега треба да буду опремљени стратешки бомбардери Б-52Н.
Пентагон је у децембру 2019. године саопштио да је корпорација „Локид Мартин“ добила скоро 988,8 милиона долара за развој нове ракете ARRW, која је намењена за америчко Ратно ваздухопловство.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала