Не, не морате да будете „модерни“ како бисте успели

© AP Photo / Alexander HassensteinДидије Дешан, селектор репрезентације Француске
Дидије Дешан, селектор репрезентације Француске - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Пратите нас
Дидије Дешан, секектор репрезентације Француске, савршено одступа од култа познатих менаџера. Он је редак пример тренера који делује у сенци својих играча, те показује да модернизација није једини пут ка успеху.
Дешан је један од тројице људи који су освојили Светско првенство у фудбалу и као играч и као тренер. Уколико његови изабраници освоје актуелно Европско првенство, Француз ће постати први човек са „дабл-дабл“ учинком, пошто је био шампион Старог континента 2000. године.
Драгослав Степановић - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2021
Степијева контра: Французи марширају ка титули, Немци ће брзо кући
Овакав успех би га сврстао међу најбоље тренере овог доба. Па ипак, он се никако не уклапа у калуп, пошто представља сушту супротност модерног култа фудбалског менаџера.
Велики број тимова широм света у лову је на „супер-тренере“ који стварају врхунске играче и чији се препознатљиви догматски стилови приближавају.
Марсело Бјелса, Јирген Клоп, Пеп Гвардиола, Дијего Симеоне – сви знају како они играју, шта носе, чак и њихове поставке на терену.
Дешан с друге стране припада реткој раси – он је шеф који своје играче ставља у први план. Тренер који даје предност прагматизму у односу на филозофију.
Успева да екипу препуну звезда уклопи у своју формацију 4-2-3-1, његов стајлинг са морнарским оделом и црном мајицом не истиче се, а начин на који извлачи максимум из Пола Погбе је такође суптилан.
Ипак, француски „додавач воде играчима“ постао је сомелијер, а његов шампањац је поново на леду.
Французи су победили селекцију Немачке на старту Европског првенства, минималним резултатом, али се током читаве утакмице стекао утисак да су у стању да постигну гол кад год то пожеле.
Демонстрирали су силу над Немцима, два гола су им поништена, док је и спорна одлука арбитра да не досуди пенал у старту Хумелса над Мбапеом.
Селектор који је скоро деценију за кормилом „триколора“ сјајан је пример како скромност може да постиже резултате, те су Французи с правом један од фаворита за освајање Еура, поред неприкосновеног квалитета који изабраници Дешана неоспорно поседују.
Шампиони света желе да покоре и Европу
Славље Француза – шампиони света победили Немачку! /видео/
Арнаутовић суспендован због псовања Албанца!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала