Нови санкциони удар Запада на Белорусију: На мети Лукашенкова породица, КГБ...

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаБелорусија, ЕУ застава
Белорусија, ЕУ застава  - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Пратите нас
Европска унија и Сједињене Америчке Државе увеле су нове санкције против белоруских грађана и компанија. Санкцијама су се придружиле и Канада и Велика Британија.
ЕУ је увела четврти пакет индивидуалних санкција против Белорусије, наводи се у саопштењу Савета ЕУ. На санкционом списку који обухвата 78 физичких лица и осам организација, нашла се и белоруска државна компанија која пружа услуге ваздушне навигације „Белаеронавигација“, компаније „МАЗ“, „Белаза“, „Нова нафтна компанија“. Мере су ступиле на снагу након објављивања списка у службеном гласнику ЕУ.
ЕУ је укључила на санкциони списак, између осталих, и министра одбране Виктора Хрењина, команданта Оружаних снага Игора Голуба и његовог заменика, шефа Истражног комитета Белорусије Дмитрија Горе, министра саобраћаја Алексеја Авраменка, бизнисмене, безбедњаке.
На црном списку су и супруга старијег сина председника Белорусије Лилија Лукашенко, као и средњи син председника Дмитриј Лукашенко.
„Данас је Савет ЕУ донео одлуку да уведе ограничавајуће мере против 78 белоруских физичких и осам правних лица. Одлука је донета у вези са ескалацијом озбиљних кршења људских права у Белорусији и оштрим репресијама против грађанског друштва, демократске опозиције и новинара“, наводи се у саопштењу ЕУ.
На санкционом списку нашао се и руски бизнисмен Михаил Гуцеријев због подршке председника Лукашенка.
Лицима и организацијама који су се нашли на удару санкција биће замрзнуте све активе у ЕУ и забрањена путовања у ЕУ. Овај пакет санкција утиче како на особе и правна лица која су, према мишљењу ЕУ, умешана у инцидент са слетањем авиона "Рајан ер" у Минск 23. маја, тако и на оне које у ЕУ сматрају одговорним за кршења људских права приликом сузбијања мирних протеста. 
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
ЕП усвојио антибелоруску резолуцију, на мети и Русија
Како је саопштило Министарство финансија САД, на удару америчких санкција нашло се 16 физичких лица, као и КГБ Белорусије, Главна управа за борбу против организованог криминала и корупције МУП-а Белорусије, снаге безбедности...
Санкције су, између осталих, уведене и портпаролки председника Белорусије Наталији Ејсмонт, председници Горњег дома парламента Наталији Кочановој, команданту специјалне јединице КГБ Белорусије "Алфа" Сергеју Зубкову, начелнику полиције Минска Михаилу Грибу, заменику министра правде Белорусије Сергеју Калиновском и генералном тужиоцу Андреју Шведу. 
Канада је увела санкције против још 17 држављана Белорусије и пет предузећа због наводног систематског кршења људских права након инцидента са авионом „Рајан ер“ у Минску, саопштило је Министарство спољних послова земље.
Велика Британија је увела санкције против 11 физичких лица као одговор на инцидент са авионом „Рајан ер“ „због гушења демократије и људских права у Белорусији“.
Санкције су уведене и против белоруског предузећа „Белаеронавигација“и Белоруске нафтне компаније, наводи се у саопштењу британске владе.

Заједничко саопштење 

У заједничком саопштењу Америка, ЕУ, Канада и Велика Британија позвале су Минск да тесно сарађују у истрази у вези са слетањем авиона „Рајан ер“.
„Јединствени смо у позиву режиму (председника Александра Лукашенка) да у потпуности сарађују у међународној истрази догађаја од 23. маја, да одмах ослободи све политичке затворенике, да спроведе све препоруке независне експертске мисије Московског механизма ОЕБС-а и да почне свеобухватни политички дијалог с представницима демократске опозиције и цивилног друштва под окриљем ОЕБС-а“, наводи се у саопштењу.

Инцидент са принудним слетањем у Минск

Авион компаније „Рајан ер“, који је летео из Атине за Виљнус, принудно је слетео 23. маја на аеродром у Минску због саопштења да је подметнута бомба.  Информација о минирању није потврђена.
Белоруски активисти за људска права саопштили су да је оснивач канала на Телеграму „Некста“, који се у Белорусији сматра екстремистичким, Роман Протасевич, летео овим авионом и да је приведен приликом провере докумената на аеродрому у Минску. Протасевич је у овој земљи стављен на списак лица умешаних у тероризам.
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2021
Бајден продужио санкције против Белорусије
Против њега је покренут кривични поступак по неколико основа, укључујући и за „организовање масовних нереда“. Њему прети казна до 15 година затвора.
То је изазвало критику Запада, иако се пракса принудног слетања авиона дешавала и раније.
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала