Летњи солстициј: Истине и заблуде о најдужем дану у години

CC0 / Pixabay/PIRO4D / Планета Земља и Сунце
Планета Земља и Сунце - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
На северној Земљиној хемисфери данас је почело лето. Најдужи дан у години, тачније најдужа обданица или летњи солстициј, званично обележава први дан лета.
Лето је на северној Земљиној хемисфери почело јутрос, 21. јуна, у 5 часова и 32 минута, а у исто време на јужној хемисфери почела је зима. На дан почетка лета ноћ је најкраћа, а обданица најдужа и данас ће трајати 16 часова и 28 минута, саопштено је из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ из Београда.

Шта је летњи солстициј?

Реч солстициј је изведена из лат. sol (Сунце) и sistere (стајати). Термин солстициј се користи и у ширем смислу и означава дан када се ова појава деси. Солстициј је најдужи дан у години (лети) или најкраћи дан у години (зими) у свим местима изван тропског појаса. То је резултат нагиба Земљине осе за 23.4 степена ка Сунцу, који узрокује да различити региони на планети добију различите количине сунчеве светлости. 
Током јунског солстиција, северна хемисфера је нагнута ка Сунцу много више него било ког другог дана у години, што значи да овог дана, људи на северној хемисфери уживају у најдужем дану и најкраћој ноћи у години, преноси „Национална географија“.
На дан летњег солстиција, северна хемисфера прима више сунчеве светлости него било кад у години, али то не значи да је први дан лета и најтоплији. Иако ће планета током данашњег дана примити највише сунчеве светлости, потребне су недеље да би се та топлота осетила, па је тако најтоплији период године обично у јулу или августу.
Често погрешно мислимо да је Земља током лета, а поготово током летњег солстиција, ближа Сунцу више него осталих дана у години, али то није тачно. Заправо, нагиб Земље има више утицаја на годишња доба него удаљеност наше планете од Сунца.

Дугодневница у историји

Летњем солстицију је дуго била придавана посебна важност у многим културама, па су тако Египћани изградили пирамиде у Гизи тако да се Сунце нађе тачно између две пирамиде на летњи солстициј. 
Археолози су такође открили остатке астрономске опсерваторије у мајанском граду у Гватемали, у којем су зграде изграђене у складу са Сунцем у току солстиција.
Можда и најпознатија грађевина која се повезује за зимским и летњим солстицијем је Стоунхенџ.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала