00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
У којој књижевној епохи живимо
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Живот је као бокс: Научите да примате ударце, али задате победнички
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Пречник страним речима и изразима“
20:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Неко лаже: Трамп или Зеленски
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Највећи непријатељ шољици кафе

© Sputnik / Маријана КолаковићТурска кафа и ратлук
Турска кафа и ратлук - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Пратите нас
Комбиновање кафе са слаткишима веома штети здрављу, рекао је за Спутњик Павел Исанбајев, специјалиста дијететике на руској клиници „Борментал“.
Како стручњак наводи, кафа се обично узима уз слаткише или са шећером. Међутим, слаткиши и кафа су најгори сапутници. Кафа привремено подиже ниво глукозе у крви. У нормалним условима, тело користи глукозу, а особа тада осећа налет енергије и снаге. Нешто касније, ефекат кофеина се поништава и враћате се у нормалу.
„Ако се ради о кафи са нечим слатким, ниво глукозе прекомерно расте, а затим нагло пада. Може доћи до хипогликемије. То се манифестује симптомима као што су слабост, вртоглавица, хладан зној, поспаност“, рекао је дијететичар за Спутњик мундо.
Код неких људи ово стање може бити слабије изражено, код других јаче. Све зависи од организма, додао је он.
Такође, најбоље време за шољу кафе је између оброка, јер окрепљујући напитак спречава апсорпцију корисних супстанци које улазе у тело храном.
„Кафа садржи антинутријенте, односно супстанце које спречавају апсорпцију хранљивих састојака и витамина из хране. Због тога је овај напитак боље конзумирати између оброка“, рекао је Исанбајев.
Поред тога, стручњак је истакао да метаболизам сваког од нас након испијања кафе различито реагује, па лично посматрање сопственог стања мора бити пресудно.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала