Пала шведска влада

© AP Photo / Francsico SecoСтефан Лефвен
Стефан Лефвен - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Пратите нас
Шведски парламент гласао је за смену премијера Стефана Лефвена, изгласавањем неповерења, дајући лидеру социјалдемократа недељу дана да или поднесе оставку и преда председнику скупштине посао да нађе нову владу, или распише ванредне изборе.
Уколико не буде формирана нова већина, грађани Шведске могли би да изађу на ванредне парламентарне изборе, прве од 1958. године, а тек пете од увођења парламентарних избора 1866. године.
Националистичке шведске демократе искористиле су прилику да сазову гласање прошле недеље након што је бивша комунистичка странка Левица повукла подршку влади левог центра због неслагања око закона о становима, тачније око ублажавања контроле одређивања станарина у новоградњи.
Лефвенова климава мањинска коалиција са Странком зелених ослањала се у парламенту на подршку две мале странке десног центра и Странке левице од тесних избора 2018. године.
Како је парламент у ћорсокаку, није јасно коме би се председник скупштине могао обратити за формирање нове администрације, док анкете показују да су блокови левог и десног центра уједначени, што значи да ванредни избори можда неће донети јасан исход.
Редовни избори би требало да се одрже у септембру следеће године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала