Приштина тражи још једну плажу у Црној Гори

CC BY-SA 4.0 / Л.П. Джепко / Leonid Dzhepko /Википедија / Плажа Каменово, Црна гора
Плажа Каменово, Црна гора - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Косовска Агенција за приватизацију поднела је жалбу Апелационом суду, након што је которски Основни суд одбио њихову тужбу којом су тврдили да им је фирма “Рекреатурс“ отела вриједну имовину - 33 хиљаде квадрата земљишта у залеђу плаже Каменово.
“Вијестима” је у Агенцији потврђено да су тужбу поднели и Међународном суду у Стразбуру и да чекају њихово изјашњење.
Тужбом су тврдили да је фирма “Рекреатурс”, на коју је укњижена атрактивна увала, незаконито променила седиште из Приштине у Будву.
Саопштили су да још нису обавестили Владу Здравка Кривокапића о наводним малверзацијама и споровима који воде дуже од деценију, како би доказали да је некадашње одмаралиште, изграђено у залеђу једне од најатрактивнијих плажа у доба СФРЈ, власништво грађана Косова. Тврде да им је имовина незаконито одузета након ратних дешавања 1999...
Комплекс од готово три и по хектара, на коме се некада налазило косовско одмаралиште, како пише у катастарској евиденцији Управе за некретнине, је својина Црне Горе, а сукоришћење је уписано на “Рекреатурс”.
Та фирма је већински власник, а мањи дио имају “Кожар СОУР трговина” са Косова и Косовска банка ДД у стечају.
Према Централном регистру, оснивачи фирме “Рекреатурс Будва” су “Атлас банка” одбјеглог бизнисмена Душка Кнежевића са 99,7 одсто капитала, а преостали дио се води на компанију “Atlas hotels group“.
Удео “Атлас банке”, у коју је уведен стечај, од 99,7 одсто процењен је на 14 милиона евра.
Банка је постала власник након споразума из 2017. са фирмама “Атлас инвест” из Подгорице и “ВБ Холдинг” са Кипра, које су преносом удела платиле више кредита, преносе Вијести.
Међу отписаним потраживањима био је и дуг председника Мила Ђукановића на риволвинг картици од 16,7 хиљада еура...
Косовска Агенција за приватизацију не одустаје да докаже да је фирма “Рекреатус” из Приштине стварни власник 33 хиљада квадрата на пјени од мора, а не истоимена компанија чије је сједиште у Будви.
“Вијестима” су раније саопштили да је “Рекреатурс” бивша синдикална фирма из Приштине која је имала одмаралиште на Каменову и планирала градњу сличног у Улцињу.
Под неразјашњеним околностима, фирма је током рата 1999. пресељена за Будву, а “Атлас група” је за 60 хиљада купила компанију 2002.
Одмаралиште је одавно ван функције, остале су само оронуле бараке, а до данас у ували није започета градња луксузног туристичког насеља, како је планским документима предвиђено.
“Вијести” су раније објавиле документацију косовске Агенције у којој су детаљно описали како су четири некадашња радника приштинског “Рекреатурса“, како тврде, извршили превару, те фирму преселили у Будву.
Прича о Каменову почела је давне 1957. када је срески одбор на Цетињу експроприсао земљиште од старосједилаца. Изграђено је одмаралиште крајем педесетих година прошлог вијека за потребе радника са Косова, да би се 1989. “Рекреатурс“ укњижио на додатних 12 хиљада квадрата, укупно 33.000 метара квадратних.
Драма је почела након ратних дешавања на Косову, када су се 1999. у готово оронуло радничко одмаралиште уселиле избјеглице са Косова.
Неколико радника “Рекреатурса“ из Приштине седиште фирме премештају у Будву и атрактивни комплекс књиже на ту фирму, која касније улази у приватизацију.
Након мучних сцена и покушаја да их насилно иселе, избеглице са Косова прихватиле су да напусте бараке, уз накнаде које су договорили са будванским “Рекреатурсом“...
Каменово потражују и мештани, тврдећи да им је земља отета. Мештани Каменова и Светог Стефана већ више од деценију воде судску борбу за повратак дедовине.
Основни суд у Котору још пре 15 година донео је привремену меру забране отуђења, располагања и оптерећења земљом.
Мештани желе да докажу да им никада није исплаћена накнада за експропријацију, односно да је готово половина земље отета и на њој изграђено одмаралиште.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала