Република Српска формирала тим за разговоре о будућности Босне и Херцеговине

© Фото : BORISLAV ZDRINJAПредседница Републике Српске Жељка Цвијановић
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Пратите нас
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас поводом разговора о будућности БиХ које су иницирали званичници Српске, да је формиран преговарачки тим, који се може допуњавати.
Она је, казала је, покренула активности о овоме сходно закључцима Народне скупштине Републике Српске у којима је наведено да се од председника Републике очекује да покрене активност о укључивању представника парламентарних партија, где могу бити председници партија или неко други кога партија овласти.
"Опозиција је одлучила да не учествује у томе, а неки су објаснили да је разлог због тога што нису учествовали у доношењу тих закључака. Други су рекли да немају никакав проблем да се тако нешто направи, али држе се своје приче. По мени, то су нека незрела објашњења, међутим важно је да је овај тим формиран и да смо ми испунили своју обавезу што се тиче Републике Српске", рекла је Цвијановићева Срни у Костајници.
Према њеним речима, писмо са именима и обавештењима тог типа упућено је и председнику Федерације БиХ Маринку Чавари, представницима конститутивних народа онако како је предвиђено скупштинским закључцима.
Цвијановићева је навела да је од ХДЗ-а БиХ добијена сагласност за учествовање у разговорима, те напоменула да је ова странка много пута делегирала нека питања која су везана за будућност земље.
"Што се тиче Бошњака и њихове политике, конкретно СДА, ја то препознајем као забијање главе у песак", рекла је Цвијановићева.
Цвијановићева је као конкретан пример навела последњи иступ министра иностраних послова у Савету министара Бисере Турковић, која, како је рекла, може да иде у иностранство да прави неку изложбу, а не може да седи код куће да разговара са онима с којима треба "уредити кућу и двориште, да се види како ће то функционисати".
"Разлог за то је што су они размажени дуги низ година и што им се увек излазило у сусрет када су у питању странци који су функционисали овде у БиХ. Они су изгубили жељу и вољу да било с ким разговарају, него бране нешто што није нападнуто, а у ствари не препознају шансу да раде на оном што треба да буде предмет наших разговора", рекла је Цвијановићева.
Рекла је и да је то прилично осетљиво политичко питање, те да Републици Српској требају саговорници, јер постоји много тема о којима би било добро разговарати ако постоји жеља да се уреде односи, а не да кад год неко оде у иностранство да нешто каже, да онда два друга народа кажу да то није заједнички став, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала