Селаковић: Све речи о братству са Србијом – цинично, неумесно и злонамерно

© Sputnik / Лола Ђорђевић Никола Селаковић
 Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Министар спољних послова Никола Селаковић изненађен је саопштењем црногорске дипломатије, која је „изразила чуђење због реакције на резолуцију о Сребреници“.
Он је у саопштењу навео да га је изненадио „циничан тон“ Министарства спољних послова Црне Горе.
„Сматрам да је неумесно у истом саопштењу позивати се на пријатељство и братство грађана Црне Горе и Србије, а онда износити одбрану документа чија се злонамерност према српском народу не може оповргнути никаквим накнадним читањима и објашњењима. Придике црногорског министарства на рачун српских медија и представника власти, због тога што су раскринкали праве намере доносилаца Резолуције о Сребреници и што садржај тог документа природно не доживљавају као ’пружену руку пријатељства‘, плод су озбиљне политичке хипокризије, и немају никакве везе се Србијом, већ само са унутрашњим проблемима Црне Горе, у које се Србија није мешала нити ће се мешати“, навео је Селаковић.
Он је одбацио и осудио „фразирање појединих црногорских политичара о наводним мешањима Србије у унутрашње ствари Црне Горе“, јер, како каже, није Србија признала рецимо Боку као независну државу, али је зато званична „Црна Гора признала једнострано проглашену сецесију Приштине у лику тзв. Републике Косово, односно подржала најдиректнији атак на суверенитет и територијалну целовитост Србије“.
„Није Србија доносила резолуције о Црној Гори и сеирила када су грађане Црне Горе неки стигматизовали због ратних операција у Конавлима, или када су неки црногорски национални спев ‘Горски вијенац‘ описивали као апологију злочина над муслиманима. Па исти тај Хашки трибунал на чије се пресуде позива црногорски парламент је у процесу против Радована Караџића ’Горски вијенац‘ тумачио као идеолошку основу злочина над Бошњацима у Босни и Херцеговини током рата ’90-их. Није Србија, за разлику од Црне Горе, слала своје представнике на манифестације којима се глорификује убијање и протеривање Црногораца, а Подгорица је имала свог представника у Книну на прослави догађаја који је несумњиво највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата“, навео је шеф српске дипломатије.
„Али шта је то што црногорско Министарство спољних (вањских) послова замера Србији? Замера јој на писању таблоидних медија о Црној Гори, а тамошњи медији, без разлике да ли су таблоидни или нетаблоидни, оптуживали су председника Србије Александра Вучића ни мање ни више него за покушај државног удара у Црној Гори, који се састојао у томе што је рекао да није знао да црногорски премијер долази у Београд на договор са патријархом српским, до кога није ни дошло. Заклањање Министарства спољних (вањских) послова Црне Горе иза фраза о непостојању колективне одговорности за злочине су апсурдне, јер црногорски парламент није персонализовао своју осуду догађаја у Сребреници, чиме је, иако се тврди супротно, недвосмислено покушао да стигматизује читав српски народ“, додао је он.
Министар Селаковић наводи да све речи о братству и пријатељству, о историјској блискости и савезништвима, које наводи Министарство спољних (вањских) послова Црне Горе, „губе на значају када се суоче са конкретним делима, а побројао сам само нека од њих".
„Министарство спољних послова Србије, на чијем сам челу, настојаће да сваком својом изјавом и делом доприноси изградњи добросуседских односа, јачању угледа Србије и водити бригу о припадницима српског народа, где год да живи, али није нити ће бити џак за ударање и нема и непомична мета за упућивање неоснованих и неодрживих критика на рачун Републике Србије и припадника српског народа“, образложио је шеф дипломатије наше земље.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала