Удар на економију целе земље: Шта је циљ нових западних санкција против Белорусије

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗастава Европске уније у згради Савета Европе у Стразбуру
Застава Европске уније у згради Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Пратите нас
Нове санкције које је ЕУ увела Белорусији усмерене су против државних и монополских предузећа, како би се власти републике постепено лишиле финансирања, изјавио је министар спољних послова Немачке Хајко Мас. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ не искључује припрему петог пакета санкција.
„Циљ секторских санкција су, наравно, предузећа, у Белорусији су то државна, монополска предузећа, односно предузећа преко којих се Лукашенков режим финансира, и ти извори финансирања ће корак по корак пресушивати“, рекао је Мас након састанка министара спољних послова ЕУ у Луксембургу.
Он је истакао да су нове санкције против Белорусије реакција на кршење људских права у тој земљи. Према његовим речима, захтеви ЕУ остају исти – ослобађање политичких затвореника, покретање инклузивног дијалога са опозицијом и одржавање слободних и поштених избора.

Стиже још санкција?

Са друге стране, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ није искључио припрему петог пакета санкција против Белорусије.
„Ово је био четврти пакет санкција. Не искључујем могућност да се уведе и пети. Све ће зависити од поступака оних који су одговорни за ситуацију у тој земљи“, објаснио је Борељ.
Он је сигуран да ће нове санкције утицати на ситуацију у Белорусији, с обзиром на то да ће економија читаве земље претрпети губитке.
Борељ је такође истакао да је бивша кандидаткиња за председника Белорусије Светлана Тихановска на састанку са министрима спољних послова ЕУ позвала да се рашире секторске санкције и предала је министрима нове предлоге за санкциони списак, који укључује државне компаније.
Према речима Бореља, министри спољних послова ЕУ су на састанку у Луксембургу постигли споразум о увођењу економских санкција против Белорусије, а коначну одлуку ће донети лидери ЕУ на самиту 24. јуна. 
Како је додао, ограничења ће бити усмерена на белоруски извоз у ЕУ, али је рано говорити о конкретним секторима, прецизирао је.

Оштре мере

Према речима министра спољних послова Чешке Јана Кулганека, ЕУ је данас одобрила широке и веома оштре санкције против белоруског председника Александра Лукашенка и његове владе.
„Нове санкције, које су одобрене данас, усмерене су на неколико конкретних сфера белоруске економије. Генерално, предузете су обимне и веома оштре мере. Између осталог, требало би да утичу на банкарску сферу, прераду нафте и гаса, као и одбрамбену индустрију“, рекао је Кулганек на маргинама састанка министара спољних послова ЕУ у Луксембургу.
Истовремено, како је додао, ЕУ је предложила Лукашенку економску помоћ од око три милијарде евра, што је условљено окончањем репресије против опозиције и одржавањем демократских избора.
Подсетимо, ЕУ је данас увела четврти пакет санкција против Белорусије, који укључује 78 физичких лица и осам компанија. Њима ће бити забрањен улазак на територију ЕУ, а њихова финансијска средства у земљама ЕУ ће бити замрзнута. Осим тога, спољнополитичка служба ЕУ објавила је изјаву према којој су САД, Канада и Велика Британија увеле синхронизоване са ЕУ санкције против Белорусије.
До сада се на „црној листи“ ЕУ налази 166 физичких и 15 правних лица.
ЕУ тренутно припрема и секторске економске санкције против Минска које могу утицати на прераду нафте и дрвну индустрију. Тачно време увођења ових ограничења засад се не наводи, а медији пишу да би могла да се појаве у августу или септембру.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала